55 Blues Club speelt ingetogen werk op ‘Lazy Jazzy Sunday Afternoon’

0254324_Blues_Club_55.JPG
.

DALFSEN – Theater De Stoomfabriek in Dalfsen presenteert op zondagmiddag 16 april een nieuw muzikaal concept. Onder de noemer ‘Lazy Jazzy Sunday Afternoon’ kunnen muziekliefhebbers lekker loungen op zondagmiddag, met lichte jazz en blues op een acceptabel geluidsniveau. De Stoomfabriek wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een echte jazzclub. Met twee live-bands, een loungeruimte, tafeltjes, stoelen en natuurlijk een dansvloertje.

Twee bands zorgen voor live-muziek. De vijfkoppige jazzband Eline komt helemaal vanaf Texel naar Dalfsen. Onder aanvoering van zangeres Eline Jongejans wisselen ze swingende bossanova af met zwoele jazz, met nummers van o.a. Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Louis Armstrong. De andere band speelt min of meer een thuiswedstrijd. Voor deze eerste aflevering heeft de regionale band 55 Blues Club zichzelf nieuw leven ingeblazen. Maar waar deze band normaal gesproken grossiert in scheurende blues en dampende soul, leggen ze zich op deze ‘Lazy jazzy Sunday afternoon’ toe op lome, zwoele, jazzy klanken waarbij het aangenaam ‘chillen’ is.

Pop-up band

Dalfsenaar Henri Grootenhuis, gitarist van 55 Blues Club, kwam zelf met het idee voor de ‘Lazy jazzy Sunday afternoon’. Bij De Stoomfabriek wilden ze het wel eens uitproberen, en als het aanslaat, komt er wellicht een vervolg. Dat ze een iets ander repertoire spelen dan in het verleden gebruikelijk was, vinden ze geen probleem. “Nee hoor”, zegt Grootenhuis. “Zowel blues als jazz is pure gevoelsmuziek, en dat gevoel kun je ook leggen in het wat ingetogener werk van bijvoorbeeld Etta James.”
Eigenlijk staat 55 Blues Club al een tijdje op non-actief. “Ach, het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan”, zegt drummer Frans Lenferink. “We zijn allemaal nog steeds muzikaal actief op verschillende fronten, maar beschouwen ons nu vooral als een pop-up band”, zegt. “Concrete plannen om weer vaker op te treden zijn er niet. Maar als de gelegenheid zich voordoet, zeggen we geen nee.”
Dat was vroeger wel anders. Vanaf 2007 heetten ze Southern Style, een naam die in 2013 werd verruild voor de huidige. Grootenhuis: “De nieuwe naam geeft beter weer waar we voor staan: de sfeer van een ouderwetse bluesclub.” En dat getal? “Dat was de gemiddelde leeftijd ten tijde van de naamsverandering”, lacht Frans Lenferink. De drummer is met zijn 74 levensjaren de oudste van het gezelschap, maar de huidige zangeres Daphne Wittenberg – afkomstig uit Dalfsen, maar tegenwoordig wonend in Amersfoort – biedt met haar dertig lentes aardig tegenwicht.

Achter het biljart

De groep stond een jaar of drie stil. “We kwamen weer eens bij elkaar om vrijblijvend samen te spelen, maar in één keer klopte het weer”, zegt Grootenhuis. “Dat motiveerde ons om toch weer incidenteel te gaan optreden.” Ook met het ingetogen werk kunnen ze uit de voeten: Etta James, B.B. King, Raphael Saadiq en minder bekende namen als Little Charlie & the Nightcats en the Hoochie Coochie Men (met Jon Lord, de toetsenman van Deep Purple).
Als het gesprek in het oefenhok op dreef raakt, komen ook de verhalen over vroeger naar boven. Lenferink: “We traden in Groningen eens op in een oude barreltent waar we maar nét onze spullen kwijt konden. Achter het biljart; ik kwam er amper bovenuit. En toen iemand van dat café het geluid ging regelen – wat we het liefst zelf doen – vreesden we het ergste. Maar het werd één van onze beste optredens.” Grootenhuis verhaalt van een optreden in een schoolgebouw in de Zwolse buurt Assendorp. “Daar moesten onze apparatuur, inclusief drumstel, eerst twee lange trappen op sjouwen. Maar we hebben altijd wel veel schik gehad. En vaak kent het publiek eenzelfde soort mix als onze eigen band: ouderen, maar ook jongere muziekliefhebbers. Want gelukkig spreken blues en jazz ook jongere generaties aan.”
De Sunday Afternoon op 16 april duurt van 14.30 tot 17.00 uur. Entree 15 euro.

De groepsleden van de regionale band 55 Blues Club. Boven v.l.n.r Henri Grootenhuis, Dirk van Brink en Hans Invernizzi. Onder v.l.n.r. Frans Lenferink, Daphne Wittenberg, Ab Meijerink.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.