Welzijnscoach gaat aan de slag in Ommen

 

OMMEN – Ommen krijgt, in elk geval voor twee jaar, een welzijnscoach die inwoners op weg kan helpen als ze kampen met psychische problemen of andere medische klachten.

Het idee is ontstaan binnen de kerngroep ‘Samenwerken in de wijk’, een samenwerkingsverband waarin onder meer gemeente, welzijnswerkers en huisartsen zijn vertegenwoordigd. Die organisatie wil de samenwerking verbeteren voor inwoners die vanwege sociaal-maatschappelijke problemen ook psychosociale klachten ontwikkelen. “Die mensen komen nu met medische klachten bij hun huisarts, maar kunnen vaak ook geholpen worden met het aanpakken van hun sociale problemen. Denk aan bijvoorbeeld dagbesteding als middel tegen eenzaamheid”, legt wethouder Alice van den Nieuwboer uit.
De nieuwe functionaris, waarvoor de werving onlangs van start ging, moet vooral een verbindende rol spelen binnen het hulpaanbod in Ommen. “Er is best veel hulp beschikbaar, maar we merken dat we iemand missen die al die zaken bij elkaar brengt en het overziet”, aldus Van den Nieuwboer. “Een welzijnscoach kan zo’n schakelfunctie hebben.”

De kerngroep ‘Samenwerken in de wijk’ heeft het voorstel gedaan om een welzijnscoach aan te stellen en aldus de samenwerking tussen gemeente, zorg en welzijnsorganisaties te verbeteren en te optimaliseren. Huisartsen zouden dan mensen met (psycho)sociale problemen kunnen doorverwijzen naar de welzijnscoach. Zo blijft de zorg kleinschalig en gericht op de hulpvrager. Hoewel het idee voortkomt uit landelijk beleid, wil de wethouder het niet bestempelen als ‘welzijn op recept’, een concept dat elders in Nederland is uitgerold. “Die benaming legt toch weer de nadruk op het medische aspect”, zegt ze. “De term ‘welzijnscoach’ benadrukt het psychosociale welzijn.” Het gaat om een proef van twee jaar, die inzichtelijk moet maken of de aanpak werkt. Als neveneffect kan het aanstellen van zo’n coach wellicht de druk op de medische zorg verlagen. Het is nog onduidelijk bij welke organisatie deze in dienst treedt.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.