SchuldHulpMaatje aan de slag in Ommen

OMMEN – Inwoners van Ommen die kampen met financiële problemen, kunnen binnenkort worden bijgestaan door een medewerker van Stichting SchuldHulpMaatje. Deze landelijke organisatie gaat binnenkort ook in Ommen aan de slag, nu de gemeente zich bereid heeft verklaard tot samenwerking.

Namens de gemeente Ommen ondertekent wethouder Bart Jaspers Faijer op dinsdag 7 maart een samenwerkingsovereenkomst met Stichting SchuldHulpMaatje. Dat is een landelijk opererende interkerkelijke vrijwilligersorganisatie die zich sinds 2010 richt op mensen met (dreigende) schulden. De stichting wil deze mensen met getrainde vrijwilligers in een zo vroeg mogelijk stadium helpen om schulden te voorkomen of te bestrijden. Ze kan met name in de preventie- en nazorgfase praktische hulp bieden; de bijstand in de periode dat mensen daadwerkelijk in de schulden zitten, wordt meestal door professionele hulpverleners geboden. Nazorg kan bijvoorbeeld bestaan uit coaching, het stimuleren van gedragsverandering en het voorkomen van herhaling.
Weliswaar zijn er ook andere organisaties, zoals Humanitas, die mensen met schulden ondersteunen, maar volgens Jaspers Faijer is het werk van SchuldHulpMaatje ‘een welkome aanvulling’ op de professionele schuldhulpverlening. “Het is een verrijking, omdat vrijwilligers van SchuldHulpMaatje daadwerkelijk als een ‘maatje’ naast je komen staan. Mogelijk kan een nieuwe organisatie ook nieuwe mensen met problemen bereiken.”

Groeiende vraag

De wethouder vermoedt dat het binnen de gemeente Ommen om enkele tientallen mensen zal gaan. Hij denkt dat er een groeiend aantal signalen is van mensen die om hulp vragen in zo’n situatie. “Mijn inschatting is dat het zeker niet minder wordt. Ook de kledingbank meldt een groeiende vraag. Met name mensen aan de ondergrens van het bestaan, krijgen het door de opeenstapeling van allerlei ontwikkelingen niet gemakkelijker.”
De samenwerking kan bijvoorbeeld gestalte krijgen door het vermelden van een link op de gemeentelijke website of een verwijzing door ambtenaren die zich bezighouden met schuldhulp. De organisatie zoekt zoveel mogelijk lokale schuldhulpmaatjes, die hiertoe worden opgeleid. Een van de initiatiefnemers tot de oprichting van een lokale stichting is ds. Klaas Schaap van de PKN in Ommen, die ook bekend is van het alzheimercafé.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.