Politiek Verwoord: D66

0252654_d66_Dalfsen.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Bernard Smalbraak van D66 aan het woord.

Het lijkt wel oorlog tussen ‘de boeren’ en D66. Ik ben me er terdege bewust van dat onze partij daar zelf een rol in speelt, met name door de manier van communiceren. Die manier heeft niet geleid tot het juiste debat en heeft de tegenstellingen helaas verhard. Alleen kan ik wel goed begrijpen dat die harde communicatie nodig was om alle problemen op tafel te krijgen. Want daar liggen ze nu wel en het zijn er nogal wat.
Nu zijn er mensen die die problemen bagatelliseren of zelfs ontkennen. Met dat laatste heb ik persoonlijk wat moeite als er feiten of wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag liggen, maar evengoed zelfs dat kan. Want in de wetenschap heeft een onderzoek pas echt waarde als deze door meerdere andere onderzoeken gestaafd wordt. Wel vraag ik me dan oprecht af of deze ontkenners wel echt voor de boeren staan, zoals men beweert. Of houden ze vast aan iets wat niet houdbaar is. En bereik je in de toekomst dan niet het tegenovergestelde. Mijn persoonlijke mening is dat laatste.

Gezondheid

Meningen mogen verschillen en daarover kunnen we met elkaar in debat, maar als ik enkel de onderzoeken erbij pak welke de afgelopen week gepubliceerd werden, dan wordt het beeld wel helder, of juist troebel. Zo is er een onderzoek gepubliceerd over de Waterkwaliteit in Nederland. We hebben het minst schone water van Europa. En een onderzoek over de gezondheid van boeren, welke op het spel staat door cocktail en opstapeling van bestrijdingsmiddelen in zijn of haar lichaam (en oh ja, in die van alle levende wezens in Nederland, maar in die van boeren verreweg het meest). Dit is alleen van afgelopen week en dan heb ik het nog niet over de afname van de biodiversiteit, stikstof, ammoniak, CO2, Soja uit de Amazone, prijsontwikkeling van kunstmest of voor mijn part het nut van Natura 2000 gebieden. Er zijn zoveel zaken mis, dat je best een of twee zaken kan bagatelliseren of ontkennen, maar als je niet wilt zien dat het systeem faalt, dan bedrijf je een vorm van struisvogelpolitiek. En dan is mijn vraag wederom, heb je dan echt hart voor de boeren of juist niet? U vindt het vast raar om te lezen, maar ik vind dat ik en met mij vele D66-ers, juist een hart voor de boeren hebben, alleen wil ik wel dat het systeem verandert, juist voor die boer, zijn gezondheid, zijn bestaansrecht en verdienmodel en ons voedsel, water en land.

Deze week bent u woensdag met uw stem aan zet. Na woensdag zal hopelijk het stof en de harde communicatie weer neerdalen om daarna weer het debat te gaan voeren. Maar wel een debat om Nederland, met al zijn boeren, zijn inwoners en zijn natuur vooruit te helpen.

Bernard Smalbraak
D66 Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.