Politiek Verwoord: CU

0252064_ChristenUnie.jpg
.

Dalfsen – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Herman Odink lijsttrekker CU WDODelta aan het woord.

Ruimte voor elkaar

Het is u vast niet ontgaan. Op15 maart mogen wij weer stemmen voor een nieuw Waterschapbestuur en nieuwe leden voor de Provinciale Staten. Dit jaar zijn deze verkiezingen belangrijker dan de vorige keer. Dat komt omdat er de komende jaren echte keuzes gemaakt moeten worden. Belangrijke keuzes waar wij als burgers en bedrijven allemaal mee te maken krijgen. In deze column richt ik mij op de keuzes die het nieuwe bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta te maken heeft.

Keuze waterhoeveelheid

De waterschappen in Nederland houden zich onder meer bezig met de waterkwaliteit en waterhoeveelheid. Dus hoeveel water staat er in de sloten en andere watergangen. Dit is belangrijk voor de landbouw en natuur. We hebben keuzes te maken over hoe belangrijk wij dit vinden. Oftewel in droge periodes extra pompen plaatsen om water aan te voeren zodat er voldoende water is in met name het groeiseizoen. Of gaan we dit aan de natuur overlaten. In droge periodes aanvoeren brengt wel extra kosten met zich mee die via de waterschapsbelastingen betaald moeten worden. De ChristenUnie kiest voor een extra aanvoer ondanks dat het hogere kosten met zich meebrengt.

Keuze waterkwaliteit

Een andere keuze die de komende jaren gemaakt moet worden gaat over waterkwaliteit. Beter gezegd hoe schoon moet het water in de sloten en andere watergangen zijn. Ons waterschap heeft 16 Riool Water Zuivering Installaties. Hier wordt het vuile water dat wij dagelijks maken weer schoon gemaakt. Ik bedoel dan het water dat onze woningen verlaat nadat we naar de WC zijn geweest, gedoucht hebben of van de wasmachine komt. Dit water moet weer schoongemaakt worden en dan wordt het afgevoerd op bijvoorbeeld de Vecht of IJssel. De mate waarin het schoongemaakt wordt is een keuze. Het waterschap voldoet aan wettelijk eisen maar daarmee is het water niet schoon. Het kan schoner. Er kunnen meer medicijnresten worden verwijdert. De ChristenUnie vindt dan ook dat er best een tandje bij kan. Misschien wel twee tandjes. Nu kun je namelijk al zien dat sommige waterdiertjes in de sloten veranderen doordat niet alle medicijnresten bij de zuiveringen eruit gezuiverd worden. Als er meer uitgehaald gaat worden dan stijgen ook de kosten van de zogenoemde zuiveringsheffing. De ChristenUnie vindt dat wij verantwoord met de schepping en de natuur moeten omgaan. Daarom zijn wij voorstander van beter zuiveren afvalwater.

Onze motivatie

Te lang hebben we te veel van de aarde gevraagd. Met techniek en innovaties hebben we ingezet op vooruitgang, maar we hebben de grenzen van de veerkracht van de aarde bereikt. Soms hebben we die grenzen al overschreden. Vanuit onze taak om te zorgen voor de schepping willen wij onze verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan het herstel van de gezonde balans. Wij zetten ons in voor een waterschap dat dienstbaar is aan de schepping, de inwoners, de landbouw, de bedrijven en de natuur. En dat doen we samen!
Hierboven zijn een tweetal keuze beschreven die gemaakt gaan worden de komende jaren. Er zijn er veel meer te benoemen. Voor die keuzes verwijs ik graag naar ons verkiezingsprogramma die u op onze website kunt vinden: www.wdodelta.christenunie.nl.

Herman Odink
lijsttrekker ChristenUnie waterschap Drents Overijsselse Delta

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.