Ommen trekt bijna 35.000 euro uit voor subsidies aan evenementen

OMMEN – Vijftien culturele organisaties krijgen van de gemeente Ommen een eenmalige subsidie voor evenementen die ze de komende tijd willen organiseren. Daarnaast krijgen nog eens zeven stichtingen een structurele bijdrage uit de subsidiepot voor evenementen.

In totaal gaat het om zo’n 35.000 euro, zijnde het bedrag dat burgemeester en wethouders van Ommen jaarlijks beschikbaar stellen voor bijdragen aan plaatselijke evenementen. De ingediende aanvragen zijn toegekend omdat ze voldoen aan de subsidiecriteria. De structurele subsidie geldt voor maximaal vijf jaar. Volgens wethouder Leo Bongers is de gemeente dit jaar wat soepeler met de aanvragen omgegaan dan gebruikelijk, omdat er de afgelopen jaren veel evenementen niet konden doorgaan vanwege corona.

Groen en duurzaam

De subsidies zijn onder meer voor de stichting Vechtdalkunsten (verschillende bedragen, o.a. voor het Ommer Kunstweekend, het panelenpad en de expositieruimte in molen De Konijnenbelt), de Oranjevereniging, de kerkvoogdij van de Nederlands Hervormde kerk (uitvoering Marcus Passion), het Carbid Team Ommen, Plaatselijk Belang Vinkenbuurt (het Vinkenfest) en de stichting LP Café. De laatste ontving het hoogste bedrag (2.500 euro) voor een nieuw initiatief: Gravel Valley. “Dat is een meerdaags evenement, dat mogelijk ook gunstig kan uitpakken voor andere ondernemers, bijvoorbeeld door overnachtingen”, motiveert Bongers. Structurele bijdragen zijn er onder meer voor de Stichting Strijkkwartetten Ommen, de Open Monumentendag, Vilsteren Bruist en het Explosion Festival.
Van twee organisaties werd de subsidieaanvraag afgewezen: van de Stichting Rally Sport, die een autorally door Ommen wil organiseren, en van Hammink Performance, dat een evenement met Amerikaanse auto’s wil optuigen. Volgens wethouder Bongers passen deze minder goed bij het imago van een groene, duurzame gemeente dat Ommen wil uitstralen. “Als gemeente stimuleren we inwoners om zoveel mogelijk de fiets te pakken. Daar sluit deze initiatieven niet bij aan.” Een andere overweging is dat de autorally geen echte relatie met Ommen heeft. In het geval van Hammink Performance is de aanvraag vooralsnog afgewezen omdat de organisatie geen aanvullende informatie heeft aangeleverd. Dit kan overigens alsnog, zodat de deur op een kier blijft staan.
In principe is daarmee de jaarlijkse subsidieronde ten einde. “Maar organisaties die later dit jaar met een goed idee komen, kunnen daar alsnog een aanvraag voor indienen”, aldus Bongers.

Tekst: Hans Keesmaat

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.