Lampie: Apenrots

0253750_Apenrots_-_5.jpg
.

Het was een ongepaste en ongelukkige beeldspraak. In de rubriek ‘Politiek Verwoord’, onderdeel van ons onvolprezen huis-aan-huisorgaan Ommer Nieuws orakelde Gerrit de Jonge dat onze burgemeester en zijn wethouders, verenigd onder de term B&W, op een apenrots zitten. Gerrit…!? Foei toch! Dat meen je toch niet echt? Het vergelijk van de bollebof van Volkspartij Ommen Vooruit gaat te ver. Kan echt niet. Het is beledigend. Je doet echte apen zwaar te kort! Er zijn namelijk apen die qua sociale intelligentie de mensheid overtreffen. Apen zijn eerlijk tegenover elkaar. Kunnen we als mens een voorbeeld aan nemen. Vergeet de boosaardige neppers uit de film ‘The Planet of the Apes’, dat is fantasie. Vergeet King Kong, de metershoge reuzengorilla die vliegtuigen als vervelend zoemende muggen uit de lucht mept, een verzinsel. Vergeet die opdringerige schobbejakken uit de Apenheul, die nieuwsgierig in je tas neuzen op zoek naar iets lekkers om op te peuzelen.

Vergeet de bavianenrots in Wildlands Emmen, waar ondergeschikte apen de ganse dag de big boss met z’n kale, vuurrode achterwerk zitten te vlooien. Alles om bij de maestro in het gevlij te komen. De arrogante heerser van de apenrots laat zich het gefrunnik aan zijn vacht maar wat graag welgevallen. Desondanks bestaat een zachtaardige apensoort, die alles doet om de mens te behagen. Chimpansees laten zich vermommen tot heer van stand, lurkend aan een pijp en quasi-hooghartig spiedend vanachter een nepbrilletje. De apen wandelen braaf door de circuspiste, gehesen in een zuurstokroze tutu, als onnozele moedertjes achter de kinderwagen. Lachen! Ze mogen ons een half uurtje vermaken. Een banaan als karige beloning en terug het stinkende hok in. Sneu. In het wild levende chimpansees zijn pienter. Gebruiken stokken om vruchten uit de boom te slaan, of klimmen op elkaar op de rug om de hoger hangende lekkernijen te plukken. Na de samenwerking wordt de buit eerlijk verdeeld.

Ook peuteren ze met stokjes in termietenheuvels. De insecten gaan de vermeende indringer te lijf. Genoeg mieren op het stokje? Dan trekt de aap het naar zich toe en hapt het krioelende gespuis er smaakvol vanaf, of was het een satéstokje. Slim! Bij gebrek aan een notenkraker van Blokker, gebruiken chimpansees stenen om noten te kraken. Wat chimpansees met mensen gemeen hebben is dat er coalities worden gesloten. Bevriende apen werken samen, delen voedsel en tolereren geen buitenstaanders. Als ze je niet dulden worden ze agressief. Machtskwesties gaan gepaard met gekrijs en machogedrag. Vriendengroepen van chimpansees steunen en verdedigen elkaar door dik en dun. Misschien dat Gerrit dat bedoelt met de apenrots. Vriendjespolitiek. Zo van: het maakt niet uit wat je zegt, maar wie het zegt! Neem het voorstel tot een verruiming van de openingstijden van de supermarkt op zondag? Gaat we niet doen zeggen ChristenUnie en CDA. LPO hobbelt er als coalitiegenoot braaf achteraan. Tot frustratie van Gerrit. Maar goed, als dat gekonkel je zo dwars zit, neem je toevlucht tot een ludiek protest. Lok ze van de apenrots. Stem ze mild. Werp ze de eerstvolgende raadvergadering vriendelijk glimlachend bananen toe!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.