Kandidaten BBB bezorgd over agrarische sector en dijkveiligheid

0251937_BBB.JPG
.

Verkiezingen waterschappen en Provinciale Staten

REGIO – De BoerBurgerBeweging (BBB) presenteerde onlangs haar kandidaten voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten en het algemeen bestuur van de waterschappen. Opvallend daarbij: naast mensen die eerder lid waren van een andere politieke partij telt de lijst veel nieuwkomers die zich pas sinds vorig jaar geroepen voelen om politiek of bestuurlijk actief te worden.

De regionale BBB-kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 mei zijn: Aart van den Brink (Balkbrug, plek 4), Ilona Lagas (Vinkenbuurt, 5), Edith du Bois (Nieuwleusen, 15), Jos Rosendaal (Dalfsen, 11), Ger van der Wal (Giethmen, 17). Daarnaast heeft de BBB ook een drietal Vechtdallers op de lijst voor het algemeen bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta: Jessika van Leeuwen, Cor Land, beide uit Dalfsen, en Jan Hemstede uit Ommen.
Jessika (41), tweede op de BBB-kandidatenlijst) promoveerde op een studie dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit en is momenteel manager varkens bij een grote Deense jongdiervoederproducent. “Ik ben er lang trots op geweest hoe Nederland wereldwijd een goede naam had op gebieden als landbouwinnovatie en watermanagement”, zegt ze. “Maar die trots is helemaal verdwenen. Want het huidige landbouwbeleid brengt veel onzekerheid voor de agrarische sector, waar we voor ons voedsel toch in hoge mate afhankelijk van zijn.”

Geborgde zetels

Pas vorig jaar zomer toonde ze interesse in de politiek en het waterschap, vooral vanwege het initiatiefvoorstel om de geborgde zetels in het waterschapsbestuur – en dus de deelbelangen van de landbouw en bedrijven – fors te verminderen. “Daarmee dreigt niet alleen de agrarische stem verloren te gaan, maar ook de specifieke kennis van de grondeigenaren over grond- en waterbeheer en het onderhoud van de dijken. Daarnaast zie ik dat de waterschappen hun kerntaken – de waterstanden regelen, het afvalwater zuiveren en de dijken beheren – uit het oog dreigen te verliezen. En juist die veiligheid van de dijken wordt alsmaar belangrijker nu het klimaat verandert. De kans op zowel langdurige regenval als langdurige droogte wordt steeds groter.”

Landbouw en natuur

Ook de politieke keuze van Ommenaar Jan Hemstede (54, tiende op de lijst) viel op de BBB. “Die partij is het duidelijkst in zijn standpunten en komt met oplossingen”, vinden ze allebei. Hemstede, melkveehouder in het buitengebied van Ommen, werd een jaar geleden BBB-lid, eveneens uit bezorgdheid over het wegvallen van de geborgde zetels. “Dat is een politieke keuze, en die is gevaarlijk als het gaat om zoiets primairs als onze veiligheid. De agrarische kennis neemt daardoor af, terwijl het werkgebied van Drents Overijsselse Delta zo’n 150.000 hectare aan landbouwgrond telt en zo’n 50.000 hectare aan natuur. Er wordt nu meer landbouwgrond omgezet in natuur en de lastenverdeling is scheef, waardoor inkomsten voor het waterschap zullen teruglopen. Momenteel betalen boeren en burgers vele malen meer waterschapsbelasting dan natuurbeheerders. Dat mag best wat beter in balans gebracht worden.”

Dijkversterking

Dalfsenaar Cor Land (36, achtste op de lijst) is docent veehouderij en burgerschap bij Landstede en heeft samen met zijn ouders een melkveebedrijf. “Als docent leg ik mijn leerlingen veel uit over bodemkunde, bemesting, teelt en water”, vertelt hij. “Vorig jaar besloot ik dat ik met deze kennis meer wil doen dan alleen voor de klas. Kennis delen is een passie die mij drijft om te in te zetten voor de maatschappij. Het waterschapsbestuur moet de komende jaren met name investeren in de dijkversterking. Veel primaire waterkeringen voldoen momenteel niet aan de veiligheidsnorm en moeten voorbereid worden op extreme weersomstandigheden. Op de veiligheid en de economie van het achterland willen we absoluut niet bezuinigen.”
Ook de waterzuivering baart hem zorgen. “Er komen steeds meer medicijnresten in het rioolwater. Alleen het zuiveren van afvalwater is niet toekomstbestendig genoeg, dus we moeten onderzoeken welke technieken ons daarbij kunnen helpen. Daarnaast kunnen we het bewustzijn van inwoners vergroten over wat men er zelf aan kan doen. Voorop staat dat de kerntaken van het waterschap niet in het geding mogen komen. Daardoor denken we de lastenverhoging beperkt te kunnen houden.”
Voor wie meer wil weten: de BBB voert komende zaterdag nog campagne op de Melkmarkt in Zwolle.

De drie BBB-kandidaten uit Dalfsen en Ommen voor het algemeen bestuur van waterschap Drents Overijsselse Delta zijn bezorgd om het verdwijnen van gebiedsspecifieke kennis over de waterstand en dijkveiligheid. V.l.n.r. Jessika van Leeuwen, Jan Hemstede en Cor Land.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.