Het Boek van de Week

0251095_BvdW.jpg
.

Een boek vol met lijstjes, driehonderd om precies te zijn. Lijstjes over veel onderwerpen, van de ruimte tot bijzondere mensen, dino’s en uitvindingen, Andrew Petit heeft de bijzonderste gegevens opgeduikeld. Alles wetenschappelijk verantwoord, er is een enorme literatuurlijst en een lijst van nuttige woorden. Iedereen die van bijzondere feiten houdt, komt met dit boek aan zijn trekken.

Sneeuwvlokken

Wat weet u bijvoorbeeld van sneeuw? Enig idee hoeveel verschillende soorten sneeuwkristallen er zijn? Vijfendertig om precies te zijn. Elk met een andere omschrijving. Van simpele prisma’s tot berijpt, van kogelrozetten tot gekruiste plaatjes. Zo zijn geen twee sneeuwvlokken gelijk, zoals op de verduidelijkende tekeningetjes is te zien.

Zandkorrel

Wat weet u bijvoorbeeld van grijze celletjes? Enig idee hoe snel informatie door hersenen kan reizen? De maximumsnelheid is 431 kilometer per uur. Dat kan dan een reis zijn door de 86 miljard neuronen en de 1 miljard verbindingen in een stukje hersenen ter grootte van een zandkorrel.

Magnetisch

Wat weet u bijvoorbeeld van flitsende treinen? Enig idee hoe snel de snelste trein ter wereld gaat? Wel bijna net zo snel als de informatie door de hersenen. De trein gaat 1 kilometer per uur langzamer. Het is de Shanghai maglev in China. Een trein die zweeft op een magnetisch veld tussen trein en treinbaan. Zonder wielen dus.

Gazelle

Wat weet u bijvoorbeeld van globetrotters? Dieren die lange afstanden afleggen door de lucht, over land of door de zee? Zo vliegt de Noordse stern 90.000 kilometer, de grauwe pijlstormvogel komt tot 74.000 en de noordelijke zeeolifant op 21.000. De lederschildpad doet weinig voor de zeeolifant onder, de Mongoolse gazelle komt met 3460 kilometer echt achteraan.

Luiaard

Wat weet u van zoete dromen? De dromen van dieren die elke dag graag lang slapen. De koala spant met 22 uur per dag de kroon op de voet gevolgd door de kleine bruine vleermuis. De luiaard, waarvan je zou verwachten dat hij bovenaan zou staan, slaapt echter maar 14,5 uur per dag, nog minder dan de eekhoorn.

Neuzen

U ziet het, met dit boek kunt u uw eigen ‘Slimste Mens’ spelen. Maar niet alleen daarvoor is het geschikt. Het is vooral een boek voor nieuwsgierige mensen van 9 tot 99 om lekker in te neuzen en steeds weer andere nieuwe feitjes te ontdekken.

Het boek ‘De Britannica listopedia‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.