Geslaagd open huis van het Grammofoonmuseum

0253823_SAM7741.JPG
Zowel namens het Grammofoonmuseum als namens Nieuwleusen Synergie ondertekenden twee bestuursleden de schenkingsovereenkomst. V.l.n.r. Martin Luinstra Harry Kok (van Nieuwleusen Synergie) Gerard Oortwijn en Ingrid Bakker (namens het Grammofoonmuseum).

Bijdrage van Nieuwleusen Synergie is officieel overgedragen

NIEUWLEUSEN – De rode loper lag zaterdag niet voor niets uit op het pleintje voor het Olde Gemientehuus in Nieuwleusen. Er was veel belangstelling tijdens het open huis dat de Stichting Grammofoonmuseum hield in het voormalige gemeentehuis, van de toen nog zelfstandige gemeente Nieuwleusen. Nu de verbouwing zover is gevorderd dat de contouren van het nieuwe interieur zichtbaar zijn, greep menigeen de kans om te zien hoe het gaat worden.

Er waren lovende woorden voor het vele werk dat de afgelopen maanden door vrijwilligers is verzet. Binnen het pand zijn muren doorgebroken om nieuwe expositieruimten te creëren. Die krijgen eens te meer gestalte nu ook de vitrines zijn gemaakt en geïnstalleerd. De trouwzaal is evenwel onveranderd gebleven en dat is ook een uitgangspunt van de stichting en tevens een voorwaarde van de gemeente Dalfsen om het gebouw – een gemeentelijk monument – beschikbaar te stellen aan de stichting. Want ook zaterdag bleek dat veel Nieuwleusenaren goede herinneringen hebben aan het gebouw en de raads- en trouwzaal. Velen hebben er hun huwelijk laten sluiten.

Nieuwe personenlift

Ook de liftschacht is inmiddels gereed. Hierin komt de nieuwe personenlift, die over ongeveer twee weken geleverd wordt. Het programma van afgelopen zaterdag kende een officieel moment waarop de bijdrage van de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie ondertekend werd. Dankzij deze financiële bijdrage kwam de aanschaf van de lift binnen bereik van de Stichting Grammofoonmuseum Nieuwleusen. Want een museum met een verdieping moet voor iedereen toegankelijk zijn en dus is een degelijke personenlift een ‘must’. Vanwege de kosten en uit praktische overwegingen moet deze geïnstalleerd worden tijdens de lopende verbouwing. Het gebouw herbergde wel een goederenlift, maar die was ontoereikend voor de nieuwe doelstellingen. En dus moest er een nieuwe lift komen. De bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie toonde zich hiertoe bereid. De brede doelstelling van het Grammofoonmuseum – bijdragen aan het culturele leven en een impuls geven aan de toeristische aantrekkelijkheid van Nieuwleusen – was voor Nieuwleusen Synergie van doorslaggevende aard om een bijdrage te schenken uit het zogeheten Synergiefonds. Ook de algemene ledenvergadering van de coöperatie stemde in het met voorstel.

Verhuizing

De open dag leidde tot enkele aanmeldingen van zowel nieuwe vrijwilligers als nieuwe sponsors en donateurs. De aannemers in het gebouw zijn nu grotendeels klaar, waarna een groep vrijwilligers de verdere invulling voor zijn rekening zal nemen. Daarna vindt de daadwerkelijke verhuizing van het huidige Grammofoonmuseum aan de Smeule 3 plaats. Alle bijzondere objecten uit het museum, in bijna vijftig jaar tijd verzameld door initiatiefnemer Jelle Bos, worden dan overgebracht naar het nieuwe onderkomen. De verwachting is dat het gebouw eind juni, begin juli kan worden opgeleverd. Het museum gaat dan informeel open, met vaste openingstijden, en de zomer wordt gebruikt om proef te draaiden. De officiële opening volgt dan naar verwachting in de tweede helft van september.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.