Gemeenteraad wijdt extra discussie aan parkeren in klimaatwinkelstraat

0253755_SAM7747.JPG
.

DALFSEN – Door de ophef over de parkeermogelijkheden schuift de beraadslaging van de Dalfser gemeenteraad over de klimaatwinkelstaat een maand op. De raadsleden geven in de commissievergadering van maandag 3 april hun opinie over het onderwerp, waarna de raad in mei een besluit neemt. Dat laatste was oorspronkelijk voor april gepland, maar volgens wethouder André Schuurman heeft deze tussenstap geen invloed op de voortgang van de planontwikkeling.

De gemeente werkt al geruime tijd aan plannen voor een groene en duurzame herinrichting van het winkel- en verblijfshart van de kern Dalfsen: de Prinsenstraat en het Kerkplein. Dit wordt het eerste deelproject van het Centrumplan. Er zijn enkele inloop- en informatieavonden geweest, waarbij de kritiek zich met name toespitste op mogelijke parkeerproblemen in het centrum. In de alternatieven die nu voorliggen, verdwijnen in totaal 26 parkeerplaatsen in het centrum: 22 op het Kerkplein en vier in de Prinsenstraat. Wel worden er in de huidige plannen vier toegevoegd aan de Molenstraat en worden er zeven behouden aan de achterzijde van de kerk. Daarnaast is er onduidelijkheid over het laden en lossen voor het bevoorraden van de winkels.

Parkeernormen

Niettemin blijven de winkels goed bereikbaar en voldoen de plannen ruimschoots aan zowel de landelijke als de gemeentelijke normen, stelt Schuurman. De wethouder baseert deze mening mede op het parkeeronderzoek dat de gemeente eind vorig jaar liet uitvoeren. Landelijk geldt dat een gemiddelde bezetting van 85 procent acceptabel wordt gevonden. In de kern Dalfsen ligt die daar zelfs op het drukste moment, zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur, ruim onder. Bovendien vindt de gemeente dat een parkeerplaats binnen 100 meter van een woning of winkelpand moet liggen.
“Het is jammer dat de discussie over het parkeren de rest van de planvorming dreigt te overschaduwen”, aldus Schuurman. “We werken stapsgewijs toe naar een autovrij centrum, waarbij bij sommige betrokkenen het gevoel is ontstaan dat dit ten koste van de parkeergelegenheid gaat. Maar volgens ons is daar geen sprake van, omdat we blijven voldoen aan de norm. Bovendien is het Kerkplein op markt- en andere drukke dagen ook al afgesloten.”

Doodsteek

Er zijn in middels gesprekken gevoerd met Ondernemend Dalfsen en individuele leden van deze ondernemersvereniging. “De reacties zijn niet eenduidig”, constateert de wethouder. “Sommigen kunnen er goed mee leven, maar anderen zijn bang dat het de doodsteek is voor hun onderneming. Eén ding staat vast: het gaat ons niet lukken om het iedereen naar de zin te maken, maar we willen de besluitvorming wel zo transparant mogelijk laten verlopen.”
Om die reden komt er dus een extra vergadering van de raadscommissie op 3 april. Daarin kunnen de raadsfracties hun standpunt over het parkeer-issue kenbaar maken. Volgens Schuurman is er nu een ‘stopstationnetje’ ingebouwd in de sneltreinverbinding, maar heeft dat geen invloed op de uiteindelijke realisatie. Als het besluit in mei wordt genomen, staat de uitvoering na de zomer gepland. Eerder drong de raad ook aan op nader onderzoek naar de mogelijkheden die de Fokkens-locatie eventueel biedt, maar die optie is in de huidige plannen nog niet meegenomen. De inloopbijeenkomst over het definitieve ontwerp, die aanvankelijk voor 23 maart op de agenda stond, is mede hierom verplaatst naar donderdag 13 april, van 18.30 tot 20.30 uur in de centrale hal van het gemeentehuis. Hierbij zijn alleen aanpassingen op detailniveau nog mogelijk.

Tekst/Foto Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.