Feestelijke presentatie en uitreiking lespakket over oorlog

0253821_IMG8054.JPG
Jan Sibelt voorzitter Historische Kring Dalfsen reikte het eerste lespakket uit aan wethouder Jan Uitslag van de gemeente Dalfsen.

DALFSEN – De Historische Kring Dalfsen (HKD) heeft met steun van de gemeente een lespakket over de oorlog laten ontwikkelen voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen.

“De kennis over de oorlog mag wel wat worden opgeschroefd”, is de mening van de samenstellers van het onderwijspakket. Afgelopen donderdag vond in het bijzijn van Jan Uitslag, wethouder cultuur van de gemeente Dalfsen de presentatie plaats. Het lespakket kreeg de naam: ‘Uit de Lucht Dalfsen’. Het is bedoeld voor de leerkrachten en leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Dalfsen, Hoonhorst en Oudleusen en is ontwikkeld door de Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland (SELN). Met dit onderwijspakket kunnen leerlingen kennismaken met alle aspecten van de Tweede Wereldoorlog in Dalfsen, met de nadruk op de luchtoorlog. Kennisnemen van waargebeurde verhalen, zelf opdrachten uitvoeren en bronnenonderzoek doen, maken deel uit van het pakket.

Veel interesse

Jan Sibelt voorzitter HKD licht toe: “In juli 2022 hebben we de scholen in Dalfsen de vraag voorgelegd of er interesse was in een leerlijn over de WOII, waarin bestaande en nieuwe materialen m.b.t. WOII in de gemeente Dalfsen bijeen zouden kunnen komen. Alle scholen uit de kern Dalfsen, Hoonhorst en Oudleusen waren enthousiast. SELN en de HKD gingen met deze vraag aan de slag. Het lespakket is mede tot stand gebracht door een intensieve samenwerking met een vertegenwoordiging van de leerkrachten van de basisscholen en de cultuurcoach van de gemeente Dalfsen. Hierbij leverde de gemeente Dalfsen ook financiële steun.”

Toelichting

Henk Makkinga voorzitter werkgroep 1939 -1945 van de HKD en Lotte Horst van Komvoor Educatieve projecten uit Enschede (dit bureau ontwikkelt o.a. educatieve projecten over erfgoed, cultuur en geschiedenis) lichtten de lessen toe. Het onderwijsprogramma bestaat uit 5 lessen: les 1: Oorlog in de Lucht. Les 2: is een PowerPointpresentatie, luchtoorlog boven Nederland. Les 3: de onbekende piloot. les 4: bronnenonderzoek en les 5: herdenken. Twee van deze lessen worden gegeven in het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele , waar diverse foto’s en enkele voorwerpen zijn te zien uit het neergestorte en opgegraven vliegtuig in Dalfsen. Daarbij moeten de kinderen ook enkele opdrachten uitvoeren. Op enkele scholen is de presentatie: ‘Het is via de lucht aangevlogen’ gegeven. Leraren en kinderen reageerden zeer enthousiast. “Het zijn fantastische verhalen die de kinderen aanspreken” reageert één van de leerkrachten. “Zij leren nu iets van de luchtoorlog boven Dalfsen, de meeste leerlingen vinden geschiedenis ook best leuk.”

Complimenten

Uitslag complementeerde de initiatiefnemers met dit lespakket. “Men is er zeer goed in geslaagd om het materiaal goed te vertalen. Complimenten hiervoor, het verhaal brengt de oorlog weer dichtbij. De oorlog mag nooit vergeten worden. Men weet dat het bestaat en men moet zich ook goed realiseren dat het bestaat en dat dit nooit weer mag gebeuren. Het lespakket, de leerlijn en onderwijsmaterialen werden overhandigd aan wethouder Uitslag en aan de scholen: CBS De Spiegel, De Vuursteen, De A. Baron van Dedemschool, CBS Sjaloom, De Cazemierschool, St. Cyriacus, Het Avontuur en De Polhaar. De presentatie en uitreiking kreeg in het Historisch Centrum Ab Goutbeek in de Trefkoele een feestelijk tintje met veel uitleg over achtergrond, aanleiding en inhoudelijke uitleg.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.