Duursamen: kinderkledingruilpunt in Nieuwleusen

0251931_duursamenfoto.jpg
Links Annelien Jansen Talen rechts Sandra Groenhuis-van Leijen.

NIEUWLEUSEN – Voor ouders van jonge kinderen is het een bekend fenomeen: voor je het weet zijn ze weer uit hun kleren gegroeid. Hoe fijn is het dan, wanneer je goede kleren kunt omruilen voor kleding in een grotere maat? Dit kan bij het kinderkledingruilpunt ‘Duursamen’ van Annelien Talen

Annelien Jansen-Talen is moeder van een tweeling van 6 en ze houdt van kleding. “Ik ben een aantal jaren geleden al begonnen met een kinderkledingruilpunt. Dat had ik overgenomen van mensen in Staphorst. Samen met een moeder van school ben ik ook een keer wezen ruilen bij Sandra Groenhuis uit Dalfsen, die daar bezig was met hetzelfde. Toen Sandra aangaf dat ze er mee wilde stoppen, besloot ik haar spullen over te nemen.”

Met elkaar

Het idee van Duursamen is dat je kleding brengt en in ruil daarvoor weer kleding kunt meenemen. Sandra: “Het is geen verdienmodel. De bedoeling is dat je het echt met elkaar doet. Je hebt ook wel winkels waar je gebruikte kinderkleding kunt kopen. Maar hier gaat het om ruilen en het hoeft niet per se merkkleding te zijn. Je brengt iets wat van waarde kan zijn voor iemand anders en je krijgt er iets voor terug.” Annelien: “De kwaliteit hoog houden is belangrijk. De kleding hier moet netjes, actueel en gewassen zijn. Maar kinderen dragen kleding vaak zo kort, dat het meeste er nog heel goed uit ziet.”
Annelien is best veel tijd met haar Duursamen project bezig. Maar dat is geen straf.”’s Avonds voor de televisie sorteer ik de kleding: op maat, van maat 50 tot 140+, naar jongens en meisjes en op seizoen. Ik vind het heerlijk werk om te doen! Het meeste komt hier heel netjes binnen. Een enkele keer was ik het nog even. Ik ben blij dat ik het punt van Sandra heb kunnen overnemen. Het was wel even een klus om die 56 bakken hier te krijgen, maar inmiddels hebben we alles overgeheveld.” Sandra heeft het ruilen van kinderkleding een paar jaar met heel veel plezier gedaan. Ze vertelt: “Nu onze kinderen wat ouder zijn, ben ik meer buitenshuis gaan werken. Daarom wilde ik ermee stoppen. Ik vond het sociale aspect van het kleding ruilen heel leuk. Het heeft mij heel wat gezellige contacten opgeleverd en het is ook fijn, wanneer je van betekenis voor anderen kunt zijn.” Annelien vult aan: “Je hebt vaak mooie gesprekken. Iemand die hier kleding komt uitzoeken, is toch al gauw een uur bij je over de vloer! Soms blijkt dan dat iemand problemen heeft.” Sandra vult aan: “Ik heb laatst een jonge moeder naar de gemeente doorgestuurd, vanwege energiearmoede. toen bleek ze recht te hebben op ondersteuning. Hoe leuk is het dat je zo van betekenis bent!”

Duurzaam en sociaal

Anthony Voets, duurzaamheidsmedewerker van de gemeente, is enthousiast over Duursamen. “Het hergebruik van kleding wordt hiermee gestimuleerd en er zit ook een sociale kant aan. Hier komen duurzaamheid en het sociale domein van de gemeente bij elkaar.” De gemeente heeft Annelien en Sandra een duwtje in de rug gegeven bij de verhuizing van de spullen van Dalfsen naar Nieuwleusen. Anthony Voets vertelt: “Wij vinden het belangrijk om inwoners die ideeën hebben, daarbij te ondersteunen als dat nodig is.” De bedoeling is dat men nette kleren inbrengt en daarvoor in de plaats andere kleren mee kunt nemen. In noodgevallen is het ook wel eens zo dat iemand alleen kleding komt halen. Sandra vertelt: “Een vriendin van mij is pleegouder. Soms krijgen ze dan opeens een noodplaatsing, waar ze dan van alles voor nodig hebben. Dan helpen wij natuurlijk gewoon.” Annelien heeft onlangs kleding uitgezocht voor mensen in rampgebieden. “Sowieso breng ik kleding die ik hier niet kwijt kan naar de Kledingbank in Nieuwleusen, daar ben ik actief als vrijwilliger.”

Voor volwassenen

Niet alleen voor kinderen is kleding ruilen een mogelijkheid. In Dalfsen zijn vijf doorgeeftassen voor vrouwen. Sandra vertelt: “Er gaan vijf tassen met mooie kleding heel Dalfsen door. Daar haal je uit wat je past en je stopt erin waar iemand anders blij van kan worden. Wat voor de één een miskoop is, is voor de ander juist perfect. Deze tassen worden georganiseerd door Marijne. Eens in de zoveel tijd houden wij bij mij op de deel een kledingparty. Dat is enorm gezellig en dat blijf ik ook gewoon doen.”
Meer weten of zelf kinderkleding komen ruilen? Op facebook is Annelien te vinden onder de naam Duursamen, op Instagram zoek je op duursamen_nieuwleusen. Belangstellenden kunnen Annelien een appje of sms sturen via: 06-18958402. Mail voor meer informatie over de doorgeeftassen met kleding voor vrouwen in Dalfsen naar: kettingkledingruildalfsen@hotmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.