Vmbo-leerlingen Agnieten College bieden eigen rapport aan in de Eerste en Tweede Kamer

0250451_Afbeelding1.jpg
Leerlingen in gesprek met Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp.

NIEUWLEUSEN – TL4-examenleerlingen van het Agnieten College in Nieuwleusen overhandigen vandaag (dinsdag 14 februari) een door henzelf opgesteld rapport over de ‘Staat van Overijssel, en van Nederland’ aan de Eerste en Tweede Kamer. Ze reizen daarvoor op Valentijnsdag naar Den Haag.

Als onderdeel van een lesprogramma op school hebben ze zichzelf benoemd tot ‘het Schaduw College van Gedeputeerde Staten van Overijssel’. Om 12.00 uur overhandigen ze hun bevindingen aan de voorzitter van de Commissie Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken en Koninkrijkszaken van de Eerste Kamer. Ze geven daarbij een toelichting, waarna de voorzitter en andere commissieleden kunnen reageren en vragen stellen. Even later, om 13.45 uur, wordt in het gebouw van de Tweede Kamer hetzelfde rapport overhandigd aan de voorzitter van de Commissie van OCW van de Tweede Kamer. Ook hier hebben de voorzitter en de commissieleden gelegenheid om te reageren en vragen te stellen. Daarnaast komt het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel nog met een reactie op het rapport.

Uitdaging van Rutte

De leerlingen hebben het rapport opgesteld als uitvloeisel van de uitdaging die minister-president Mark Rutte enkele jaren geleden bij jongeren in Nederland neerlegde: kom met ideeën en adviezen om je land in te richten voor de toekomst. Het Agnieten College Nieuwleusen heeft die handschoen opgepakt. Onder inspirerende leiding van docent maatschappijleer Mink de Vries – als Statengriffier – zijn ze aan de slag gegaan. Al eerder kwamen de leerlingen van het Agnieten College met een voorbeeld waarmee schoolkinderen het Wilhelmus zouden kunnen leren, kwamen ze met zeker duizend tips en adviezen rond corona, stuurden ze een brief naar de Tweede Kamer over de slechte omgangsvormen in het ‘huis van de democratie’ en het slechte voorbeeld dat de Tweede Kamer daarmee afgeeft aan de nieuwe generatie. Over dat laatste punt zijn ze tijdens een eerder bezoek aan Den Haag in gesprek gegaan met Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en enkele fractievoorzitters en Kamerleden.
Dit schooljaar vormden de jongeren zelf een ‘Schaduwbestuur Overijssel’, met een zittingsduur van 1 september 2022 tot en met 31 maart van dit jaar. Samen hebben ze een rapport opgesteld dat ze afgelopen week overhandigden aan het huidige Provinciaal Bestuur Overijssel en deze week dus aan de verantwoordelijke commissies van Eerste en Tweede Kamer.

Politiek dichterbij

De Vries vindt het belangrijk dat er op school les wordt gegeven over politiek en democratie. Daarom zocht hij samenwerking met de provincie, wat al eerder resulteerde in een heus debat van TL-leerlingen in de Statenzaal. “Je merkt dan dat de politiek opeens dichtbij komt”, zegt hij in een interview op de site van Studio Vers Bestuur, een organisatie die werkt aan bestuurlijke vernieuwing. “Jongeren hebben plotseling door dat politiek over henzelf gaat, over de buren, de voetbalclub en de provincie. Zeker in de tijd van de coronacrisis kwam de politieke besluitvorming nóg dichterbij. Als de politiek plotseling bepaalt hoe laat je naar buiten mag en of je wel of niet naar school mag, dan komt het in één keer in hun belevingswereld.”
Hij wil de lessen aan vmbo-eindexamenklassen vooral praktisch maken. “Vmbo-leerlingen zijn echte doeners. Die willen concreet aan de slag gaan: van een excursie naar het provinciehuis tot het uitnodigen van de burgemeester. Het maakt leerlingen vaak veel creatiever en dan komt de theorie er vanzelf bij.”

Tekst: Hans Keesmaat

Meer foto's

Overhandiging van het rapport aan gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher aan (rechts Mink de Vries).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.