Raadsleden VOV en vrijwilligers eetcafé Vilsteren aan het fornuis

0251435_Vilsterij_1.jpg
De raadsleden van de VOV en de dames van eetcafe Vilsteren konden het prima met elkaar vinden in de keuken van dorpshuis de Vilsterij.

OMMEN/VILSTEREN – Het begon als een geintje langs de lijn op het Vilsterse sportpark de Molenesch. Raadslid Gerrit de Jonge liet op een zondagmiddag in januari de neus zien bij een wedstrijd van v.v. Vilsteren en raakte in gesprek met Gerard Rietman, de voorzitter van de voetbalclub. Natuurlijk ging het over de edele voetbalsport, maar het onderonsje geraakte al snel op breder terrein. Zo kwam onder (veel en veel) meer het maandelijkse eetcafé in het molendorp ter sprake.

Eens per maand zijn inwoners van het pittoreske molendorp welkom om voor een zacht prijsje een vorkje te komen prikken in de Vilsterij, het warm kloppend hart van Vilsteren. Nog belangrijker dan het vorkje prikken is het onderlinge samenzijn; elkaar zien, spreken en bijkletsen. “Dan komen wij als VOV een keer het eten regelen”, bood De Jonge spontaan aan. De fractievoorzitter van Volkspartij Ommen Vooruit is ergens in de vorige eeuw opgeleid tot kok. Horeca- en cateringwerk hebben voor hem geen geheimen. De mannen deden er een dikke klauw op. Als datum werd de laatste woensdag van februari geprikt.

Overschat

Maar het hart kan nog zoveel willen, het fysieke gestel moet op z’n minst gelijke tred houden met de geest. De Jonge had zijn fysieke vermogens ietwat overschat. Zijn ongebreidelde wilskracht werd gebroken. Inkoop en voorbereiding geen probleem, maar eenmaal aan het hakken, snijden en wassen werd de inspanning toch te veel voor De Jonge, die in een tussenperiode van meerdere chemokuren zit. Toch kregen de veertig eetgasten een driegangenmenu voorgeschoteld, dankzij de inzet van de raadsleden Jelte de Jong en Bas van der Velde, die voor alle zekerheid zijn moeder had opgetrommeld voor hand- en spandiensten. Bovendien weten Vilsterse deernes van aanpakken. Blijkbaar zit dat in het DNA verweven. Geen ach en wee, maar hup de schouders eronder en aanpakken. De dames van het eetcafé lieten met behulp van wat vriendinnen de handjes stevig wapperen en het eindresultaat laat zich niet lastig raden: een meer dan geslaagde ontmoetingsavond. Met een schnitzel als hoofdmenu, een huzarensalade vooraf en een verwikkend kuipje vruchtenyoghurt als afronding gingen de drie gangen er soepel in. Enige probleem, eigenlijk meer een luxeprobleem was de afmeting van de schnitzel, die aan beide kanten over het bord hing, formaat flinke schoenzool. Maar niets gaat in Vilsteren overboord. Ergens in het dorp werden kippen en varkens later op de avond getrakteerd op resten van een feestmaal.

‘Huiskamergevoel’

Tussen de bedrijven door sprak Rietman vol trots over zijn Vilsteren. En hoe mooi de Vilsterij in eigen beheer was verbouwd en wie er zoal ondergebracht is in het laten we voor het gemak zeggen dorpshuis. De Vilsterij, gelegen in de schaduw van de imposante parochiekerk is de ontmoetingsplaats van het dorp. Niet alleen het eetcafé, dat gerund wordt door het supertrio Ciska Feijen, Anneke Trip en Irene van der Zalm, tal van activiteiten vinden plaats vanuit dit zenuwcentrum annex dorpshart. “Wat we willen is een huiskamergevoel creëren”, verduidelijkt Rietman. “Zo wordt hier yoga en gym gegeven, maar ook gebridged en koersbal gespeeld. Het is echt een ontmoetingsplek. De mensen uit de omgeving komen langs voor een spelletje, of een babbeltje, al dan niet met een borreltje. Alles laagdrempelig. Iedereen welkom. O ja, ook shantykoor de Stuwzangers repeteren hier en ook Tot Nut en Vermaak, de toneelvereniging vindt hier onderdak.”
Ine van den Berg uit Hessum is een van de eerste gasten die de Vilsterij binnen komt druppelen. “Gezellig dit maandelijkse samenzijn. Je spreekt mensen die je anders alleen groet in het voorbijgaan. Mijn partner en ik wonen hier nu zo’n drie jaar. We vinden het belangrijk om de inwoners beter te leren kennen. En dat zij weten wie wij zijn. Ik zit ook bij de yogaclub.”

‘Vilsteren Samen Actief’

En terwijl ‘chef-kok’ De Jonge zich thuis alweer ouderwets zorgen zat te maken of alles wel oké ging en dat graag bevestigd wilde zien per app, werd aan de tafels door om en nabij veertig gasten druk gekeuveld over van alles en nog wat. Zeker zaken die het dorp aangaan, maar ook de meer landelijke en zelfs wereldse problemen kwamen ter tafel. Van de sluiting van de dorpsschool waaierde het uit naar de stikstofcrisis en verder naar de oorlog in de Oekraïne, het was van de hak op de tak, maar alles was bespreekbaar. Tegen een uurtje of acht in de avond is het toetje op, zijn de buikjes rond, maar is het laatste woord nog lang niet gezegd. Volgende maand verder. En o ja, de avond was aangeboden door de VOV. Bijna vergeten. Oké, nog een pen met het logo van de partij mee als souvenir aan een gezellige avond en snel ‘op huus an’.
‘Vilsteren Samen Actief’ is een stichting, bestaande uit een groep vrijwilligers, die voor jong en oud allerlei activiteiten organiseert in en rond Vilsteren. Het oorspronkelijke parochiehuis ‘Het Gebouw’ is omgetoverd tot een eigentijdse ontmoetingsplek, gedoopt tot ‘De Vilsterij’, waar activiteiten, vergaderingen en partijen worden gehouden. Zie ook www.devilsterij.nl.

Tekst/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.