Op molen Den Oordt moet in de toekomst weer hout worden gezaagd

0250987_Molen_den_lagen_Oordt_-_3.jpg
.

OMMEN – Molen Den Oordt moet in de nabije toekomst weer een zaagmolen worden. Dit is een diep gekoesterde wens van Stichting Ommer Molens. Zaterdagochtend is bij de molen de eerste lading planken gebracht. Bedoeling is dat het hout gebruikt gaat worden bij de restauratie van de voormalige korenmolen. Het gaat om gezaagde planken van Douglassparren, afkomstig uit het nabijgelegen Laarbos.

Het hout kon via handelaar Koster op de kop worden getikt. De aankoop mag worden gezien als een eerste stap om de werkloze molen weer aan de praat te krijgen en op te laten bloeien tot een bedrijvige houtzaagmolen. Voor het zover is, gaat er nog flink wat water door de Vecht vloeien. Zo zal het Historisch Museum een deel van de tentoonstellingsruimte in moeten leveren, welke zich onder de molen bevindt. Gesprekken daarover zijn lopende. Dat geldt ook voor een startsubsidie van 40.000 euro van de gemeente om de verbouwingsplannen concreet te maken. Stichting Ommer Molens heeft al wel goedkeuring van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Ook de provincie juicht het restauratieproject toe. Een subsidiebedrag van om en nabij 300.000 euro is toegezegd.

Van zaag- tot korenmolen

Molen Den Oordt is oorspronkelijk afkomstig uit de Zaanstreek en kwam volgens de overlevering via Bathmen in Ommen terecht. In 1824 is de molen aangekocht door timmerman Roelof Makkinga en herbouwd tot zaagmolen. Met windkracht werden vroeger zware boomstammen op het zaagraam getrokken en tot planken gezaagd. Achter de molen lag een kolk, waarin bomen werden gewaterd voor zij werden verzaagd. In 1895 werd Hein Oldeman eigenaar van de molen. Deze molenaar legde zich toe op het malen van graan, daar het zagen steeds minder lonend was. Daarvoor werden twee maalstenen geplaatst. Om minder afhankelijk te zijn van de wind werd op den duur met een oliemotor en later elektrisch gemalen. Het malen werd met het verstrijken der jaren steeds minder rendabel en de molen raakte in het midden van de 20e eeuw in verval. In 1954 is het complex verkocht aan de gemeente Ommen. In 1960 is de molen ingrijpend gerestaureerd, waarbij het zaagwerk is verwijderd. Onder de molen werd het streekmuseum gehuisvest. De zeskantige stellingmolen met zaagschuur is destijds gebouwd door Roelof Makkinga, met als diepere gedachte zijn timmerbedrijf van gezaagd hout te voorzien. Met een buiging naar dit verleden draagt het restauratieplan de naam ‘Restauratie zaagwerk Makkinga’s Mölle’.

Eerste aanzet

Zoals gezegd was zaterdag in alle vroegte de eerste aanzet om de zaagmolen te reanimeren. Weer of geen weer, in sloffe wind en fijne motregen stonden Anton Wolters, Luuk Vogelzang, Johan Uulders en Gerrit Velten van de werkgroep molenrestauratie paraat om de eerste serie planken te ontvangen. Henk Schuttert van het gelijknamige loonbedrijf stond klaar om met zijn kraan de werkgroep een handje te helpen. Zie ook

www.molensinommen.nl

Tekst/Foto: Willem Lampe

1 REACTIE

  1. Leuk om te vermelden.
    In het Dorpsarchief van Kloosterhaar staat vermeld dat Roelof Makkinga (kleinzoon van de hierboven vermelde Roelof Makkinga) in 1898 een windkorenmolen heeft overgenomen in Kloosterhaar,hij heeft deze in 1907 weer overgedaan aan molenaar M.B.Braam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.