Ommer sproake, voertaal op de vergadering van Oll Ommer

0249959_IMG2821_-_kopie.JPG
De nieuwe voorzitter spreekt tot de zaal met Oll Ommers.

OMMEN – Op de ledenvergadering van de Gemienschop van Oll Ommer is Johan Dankelman gekozen tot nieuwe voorzitter. Dankelman (63) uit Witharen volgt Gerrit Steen op, na tien jaar voorzitterschap van de Gemienschop die zich met tradities en oude gebruiken bezighoudt.

De jaarvergadering was vrijdagavond goed voor een volle zaal van het Hervormd Centrum, waar niet alleen werd vergaderd maar ook een komisch toneelstuk in het dialect ‘Amore richt zijn pijlen zelf’ opgevoerd werd door toneelgroep uit Sibculo ‘Altied wille’ dat staat voor ‘Altijd plezier’. Zowel formeel als informeel praten Oll Ommer plat met elkaar. De Ommer sproake is de voertaal tijdens vergaderingen en in het jaarverslag.

Wi’j zol’n dit verhaal noew eigenlijk verdan mut’n goan in de Ommer sproake, schrief’m in ‘t dialect dus, zoas ze ok op de vergadering van Oll Ommer proat. Maar dat doe wi’j maar niet want dan binne wi’j bange dat meest’n van de lezers, ’t allemoale niet met kri’jgt, of begriept, vandoar da’w maar weer overgoat in ’t ABN.

Jaarverslag

Uit het jaarverslag van de ‘schriefster’ bleek dat er weer een druk maar bovenal succesvol jaar is geweest voor Oll Ommer. Ook de penningmeester meldde dat de financiën van de vereniging prima op orde zijn. Er ging een uitnodiging naar in totaal 335 leden van Oll Ommer. De Gemienschop van Oll Ommer zet zich specifiek in voor behoud van het paasvuur en de palmpasenoptocht, staat garant voor het eiertikken en houdt zoveel mogelijk het Ommer dialect levend. Volgens de statuten moet men in Ommen geboren zijn en moet de eigen familie vijftig jaar in Ommen gevestigd zijn geweest om lid te kunnen worden. Een uitzondering wordt gemaakt voor wie ouder is dan 35 jaar en minsten tien jaar in Ommen woont. Voorwaarde is dan nog wel dat men zich voor de Ommer gemeenschap verdienstelijk (heeft) (ge)maakt.

Generaties lang

Oll Ommers zijn al generaties lang geworteld in Ommen en maken zich sterk voor het behoud van de Ommer cultuur, taal, gewoonten, gebruiken en tradities. Aanleiding van de oprichting van de Gemienschop van Oll Ommer op 11 april 1951 was de grote bemoeizucht van buitenstaanders waardoor de eigen Ommer cultuur, gewoonten, gebruiken en tradities van Ommen verloren dreigden gaan.
Het illustere gezelschap dat voorzitter is geweest van de Gemienschop van Oll Ommer (Gemeenschap van huis uit oud Ommer) zijn achtereenvolgens: van 1951 tot 1960 Johannes Hurink; van 1960 tot 1985 Martend Makkinga; van 1985 tot 1996 Albertus Makkinga (de bakker); van 1996 tot 2006 Harry Woertink; van 2006 tot 2012 Evert Makkinga; van 2012 tot 2022 Gerrit Steen en vanaf nu dus Johan Dankelman.

 

Tekst: Harry Woertink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.