Ommen krijgt nazaat van Anne Frankboom in Haven Oost

0250390_resize0230410Kastanjeboom.jpg
Paardenkastanje

OMMEN – Ommen krijgt een boom die herinnert aan Anne Frank. Deze nazaat van de Anne Frankboom is een kastanjeboom die uiteindelijk zo’n 20 meter hoog kan worden. Deze komt in de plaats van vier berken in de nieuwe woonwijk die in het Haven Oost-gebied wordt ontwikkeld.

De boom werd eind 2020 aan de gemeente aangeboden door de stichting ElemenTree, een organisatie die de herinnering aan Anne Frank levend wil houden door nazaten van de echte Anne Frankboom op verschillende plekken in Nederland geplaatst te krijgen. De oorspronkelijke boom – de kastanje waar Anne Frank vanuit haar onderduikadres op uitkeek en die in haar dagboek meerdere keren wordt genoemd – woei in 2010 om tijdens een zomerstorm. Zaailingen van de boom werden door vrijwilligers veiliggesteld, zodat nazaten blijvend beschikbaar zijn als herdenkingsboom. Ze kunnen volgens de stichting ElemenTree een rol spelen bij het herdenken van de lot van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ommen speelde het aanbod van ElemenTree door aan de stichting 75 jaar Vrijheid, die heeft nagedacht over de haalbaarheid en een geschikte locatie. Er is een plek gevonden in de nieuwe woonwijk die in het Haven Oost-gebied wordt ontwikkeld, nabij de Joodse begraafplaats en de begraafplaats aan de Hardenbergerweg, waar ook vier Engelse bevrijders liggen begraven. De nieuwe wijk wordt ook de Vredeswijk genoemd, omdat hiervoor bijpassende straatnamen zijn bedacht.

Vier berken

De locatie is inmiddels goedgekeurd door de gemeente, maar er gaan wel vier berken voor wijken. Het gaat om berken die in 1965 zijn gepland bij het dempen van de haven en die op tweederde van hun verwachte levensduur zijn. De bomen hebben inmiddels een dusdanige hoogte dat ze de biotoop van molen De Lelie in de weg zitten. Dat laatste kan op den duur ook gelden voor de herdenkingsboom; de boom zou dan niet hoger mogen worden dan zo’n zeven meter.
Zowel de Stichting Ommer Molens als de molenaar van De Lelie wil meewerken aan het planten en laten opgroeien van de nieuwe boom als de vier bestaande berken worden gekapt. Het vrijgekomen hout wordt gebruikt bij restauratiewerk aan molen Den Oordt, die de stichting zaagvaardig wil maken. Er moet nog wel een kapvergunning worden afgegeven, met de kans dat hiertegen bezwaar wordt gemaakt.

Tekst: Hans Keesmaat

Een paardenkastanje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.