Ommen akkoord met tijdelijke verlenging opvang minderjarige asielzoekers

OMMEN – Het college van B&W van Ommen is akkoord met de verlenging van de opvang van minderjarige asielzoekers in hotel Paping in Ommen. De termijn zou aflopen op 1 maart dit jaar, maar na een verzoek van Stichting Nidos is besloten om de opvang te verlengen tot 1 mei dit jaar.

Zoals eerder gecommuniceerd werkt de gemeente Ommen mee aan het verzoek van Nidos om mogelijkheden voor een alternatieve opvangplek in Ommen te verkennen. Deze verkenning verloopt goed, maar voor 1 maart lukt het niet om een geschikte locatie te vinden en in gebruik te nemen. Voor de huidige groep jongeren is er bij Nidos een verlenging van het huidige verblijf aangeboden. Hotel Paping kan en wil tot 1 mei 2023 opvang bieden aan deze jongeren. Dit aanbod geeft Nidos, in samenwerking met de gemeente, de mogelijkheid de zoektocht naar een vervolgoptie af te ronden, en voor de jongeren een definitieve plek te vinden. De omwonenden van hotel Paping hebben op 23 februari een brief ontvangen over de verlenging.

Sinds 7 november 2022 worden in hotel Paping in Ommen 48 alleenstaande asielzoekers in de leeftijd tot en met 17 jaar opgevangen. Stichting Nidos, die optreedt als voogdijinstelling voor minderjarige alleenstaande asielzoekers, heeft de gemeente Ommen verzocht om in afwachting van de verblijfstatus de groep in Ommen op te blijven vangen. De groep jongeren die in hotel Paping verblijft, is kansrijk voor het krijgen van een verblijfsvergunning. De gemiddelde duur van de procedure voor een verblijfsvergunning ligt momenteel op iets meer dan een jaar. De betekent dat voor de jongeren in Ommen het verkrijgen van deze status nog circa zes tot negen maanden duurt.

Daarnaast is er ook het verzoek gedaan om na het verkrijgen van de verblijfsvergunning een deel van deze groep zich in Ommen te laten vestigen (statushouders) en in overleg te proberen de resterende jongeren in de regio onder te brengen. Indien zij een positieve beslissing ontvangen, dient Nidos kleinschalige opvang te organiseren en de jongeren te begeleiden in het integratieproces. Zodra de jongeren een verblijfsvergunning hebben gekregen, worden zij opgevangen in woongroepen van vier tot twaalf personen met begeleiding.

 

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.