Noodfonds Dalfsen helpt bij aanvragen van energiesteun

0250445_foto_bij_tekst_Tijdelijk_Noodfonds_Energie.jpg
Het Noodfonds Dalfsen helpt mensen bij het aanvragen van de financiële steun uit het Tijdelijk Noodfonds Energie dat de landelijke overheid heeft ingesteld.

DALFSEN – Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen voor financiële steun aankloppen bij een landelijk Tijdelijk Noodfonds Energie. Wie hulp wil krijgen bij het aanvragen ervan, kan in Dalfsen ondersteuning krijgen van een lokaal team. “We komen dan bij je thuis om samen met jou de aanvraag bij het fonds in te dienen”, zegt Bernard Bos, één van de vrijwilligers.

Huishoudens met een krappe beurs en een hoge energierekening kunnen zich aanmelden op de website van het fonds: www.noodfondsenergie.nl. Voor alle duidelijkheid: niet iedereen komt in aanmerking voor de steun. Lokale vrijwilligers kunnen samen met jou nagaan of je in aanmerking komt en ze helpen je ook bij het regelen van de aanvraag. Dit team bestaat uit vrijwilligers van Humanitas, Schuldhulpmaatje en extra aangezochte vrijwilligers. Je kunt je hiervoor aanmelden via info@noodfondsdalfsen.nl. Vermeld daarbij wel je naam, adres en telefoonnummer. Er wordt met terugwerkende kracht financiële hulp geboden over de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.

Minder (digi)taalvaardig

“We mikken met onze ondersteuning hoofdzakelijk op twee doelgroepen”, legt Bos uit. “Ten eerste ouderen die minder taalvaardig zijn en ook digitaal niet uit de voeten kunnen en ten tweede statushouders van de eerste generatie die onze taal niet machtig zijn. Want de regeling en de aanvraag zijn best ingewikkeld. Je moet om te beginnen beschikken over een smartphone van een vrij recent bouwjaar, een e-mailadres en een DigiD. Mensen van boven de zeventig hebben die niet altijd. Daarnaast is de tekst op de site niet altijd even duidelijk. Ik had er zelf ook moeite mee en zag aankomen dat deze voor sommigen een onoverkomelijke hindernis kan zijn.”

In de eigen taal

Het landelijke Noodfonds Energie benaderde Humanitas en Schuldhulpmaatje om op plaatselijk niveau vrijwilligers te zoeken die ondersteuning bij de aanvraag kunnen bieden. Geen overbodige luxe, zo is nu al gebleken. “De website voor het aanvragen van de steun is pas sinds vorige week dinsdag online, maar de coördinator van Humanitas had na een dag al vijf gevallen waarbij mensen bij hun aanvraag vastliepen op een bepaald onderdeel.”
Het Noodfonds Dalfsen wil de teksten die de aanvraag begeleiden ook laten opstellen in de talen van de statushouders. Bos: “We hopen eind deze maand een flyer in verschillende talen te kunnen bezorgen bij de mensen die het betreft. Die leveren we dan gelijktijdig aan met de energiebesparingstips die we al eerder hadden voorbereid. Ook werken we aan een app in de eigen taal.”

Wanneer in aanmerking?

Iemand komt voor financiële steun in aanmerking als (eerste voorwaarde) een huishouden maximaal twee keer zo veel bruto inkomen heeft als het bruto sociaal minimum. Voor een alleenstaande ligt het maximumbedrag dan op 2980 euro per maand. Voor een huishouden met meer dan één volwassene ligt de lat op 3793 euro (de bedragen zijn inclusief 8 procent vakantiegeld). Vervolgens wordt gekeken naar de hoogte van je energierekening. Alleen huishoudens waarvan de energierekening 10 tot 13 procent of meer bedraagt van het bruto inkomen, kunnen zich bij het fonds aanmelden.
De steun bestaat eruit dat het noodfonds het deel van je energierekening vergoedt dat boven de ondergrens van 10 of 13 procent zit. Wie bijvoorbeeld een bruto-inkomen heeft van 2000 euro en een energierekening van 250 euro, krijgt dan dus 50 euro per maand vergoed.

Tekst: Hans Keesmaat

www.noodfondsenergie.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.