Kleinschalige woningbouw in meerdere kernen van Ommen

Archieffoto - Afgelopen juni bracht de gemeenteraad van Ommen, samen met de burgerraadsleden een bezoek aan Beerzerveld. Door het Platform Beerzerveld-Mariënberg en het Plaatselijk Belang waren zij uitgenodigd voor een werkbezoek over ‘Wonen in Beerzerveld’..

BEERZERVELD/LEMELE – In Beerzerveld worden acht nieuwe woningen gebouwd. B&W van Ommen stemmen onder voorwaarden in met het plan van een particuliere initiatiefnemer die aan de Westerweg 38 acht levensloopbestendige woningen wil bouwen. De huidige bedrijfspanden op die plek worden daarvoor gesloopt.

Omdat de plannen niet passen binnen het geldende bestemmingsplan, moet dit worden omgezet van bedrijvigheid naar wonen, maar de gemeente vindt dat geen probleem. Mede doordat de woningen geschikt zijn voor senioren vinden burgemeester en wethouders dat de kwaliteit van de omgeving erop vooruit gaat. Met name de woningen aan de achterkant van het perceel, die wat kleiner zijn dan de andere, krijgen een verkoopprijs die onder de 350.000 euro ligt, wat de grens is voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG).
De bestaande woning op dit adres is hierin buiten beschouwing gelaten, maar de gemeente vindt wel dat deze onderdeel moet worden van het totale plan. Voor het plan is al overlegd met de gemeente en met het Oversticht. Wel stelt de gemeente als voorwaarde dat de initiatiefnemer moet overleggen met Plaatselijk Belang, teneinde het plan af te stemmen met andere bouwprojecten in Beerzerveld.

Zes hofwoningen

Het is niet het enige kleinschalige bouwproject op een inbreidingslocatie binnen de kleinere kernen van Ommen. Afgelopen jaar werd een plan ontwikkeld voor zes hofwoningen aan de Bulemansteeg in Lemele. Vijf van de zes kavels werden in december vorig jaar verkocht aan inwoners van Lemele. Het is een zogeheten CPO-project, waarbij de kopers collectief een ontwerper en een aannemer zoeken. Zij hebben gezamenlijk opdracht gegeven aan Exel Lemele Bouw om de woningen te realiseren.
Hoewel een zesde kandidaat-koper nog niet is gevonden, laten de huidige kopers de aannemer deze maand starten met de bouw, mede met het oog op aflopende hypotheekoffertes en de stijgende rente en bouwkosten. Het gaat om twee-onder-één-kapwoningen, waarbij de zesde woning gelijktijdig moet worden gerealiseerd. Met de gemeente is nu afgesproken dat de aannemer de zesde woning voor eigen risico bouwt, zonder dat de gemeente – als eigenaar van het kavel – hier naderhand aanspraak op kan maken als de woning onverhoopt voor langere tijd onverkocht blijft. Dat geeft alle partijen de gewenste zekerheid.

Tekst: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.