Het Boek van de Week

0250228_BvdW.jpg
.

Marc Oosterhout is een jonge vader als zijn achtjarige dochter Rosa hem op een dag vertelt dat ze op voetbal wil. Zowel Marc als zijn vrouw zijn stomverbaasd, ze hebben zelf niets met voetbal en hun drie andere kinderen net zomin. Maar Rosa houdt vol en zo geschiedt het dat ze in een jongensteam van de plaatselijke club gaat spelen.

Solorush

Ze vindt het geweldig dat ze op voetbal zit maar tevreden is ze niet. De jongens weigeren naar haar over te spelen, samenspelen kunnen ze ook niet, het liefst gaan ze in een solorush richting het doel van de tegenstander. Er zit voor Rosa niets anders op dan de bal zelf te veroveren en dan ook maar op het doel af te gaan.

Spraakzaam

Rosa heeft maar één idool en dat is Messi. Ze wil net zo goed worden en als ze groot is in Oranje spelen. Ze heeft heel veel talent, gaat naar een voetbalschool, wordt door een profclub gescout en komt steeds hoger te spelen. En paps maar rijden, eerst alleen op zaterdag, daarna ook doordeweeks en op zondag naar de voetbalschool, er worden heel wat kilometers afgelegd. Erg spraakzaam is Rosa ook al niet. Vooral als het niet zo goed gegaan is of als ze op de bank moet zitten, is ze niet te genieten. Het zegt alles over haar fanatisme, ze moet en zal de top bereiken.

Rijbewijs

Ondanks haar zwijgzaamheid geniet Marc toch van het samen op pad zijn. Zelfs zijn voetbalkennis gaat erop vooruit, maar de finesses begrijpen zoals Rosa dat kan, dat ontbeert Marc toch echt. Wel wordt hij ook steeds enthousiaster. Ergerde hij zich aanvankelijk wild aan brullende ouders langs de lijn, helemaal onschuldig is hij op dat vlak ook niet meer. Een speelster van de tegenpartij uitschelden, Rosa heeft het gehoord, Marc deed het echt. En dan wordt Rosa achttien, krijgt haar rijbewijs en paps hoeft niet meer mee.

Inhaalslag

‘Voetbaldochter’ gaat echter niet alleen over vader en dochter. Het gaat ook over de achterstelling van het vrouwenvoetbal, over de inhaalslag dankzij de Leeuwinnen van Oranje, over het gebrek aan vrouwelijke commentatoren (hoewel bij het laatste WK van de mannen er elke dag wel één aanschoof). Er is nog een wereld te winnen voor de voetbalvrouwen!

Het boek ‘Voetbaldochter‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.