Duurzaam medicijngebruik

Peder Nygard - ©2023 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle

(Ingezonden mededeling)

Oude medicijnen wegspoelen of in de prullenbak? ‘Nee, doe dat niet’, waarschuwt ziekenhuisapotheker Peder Nygård. ‘Medicijnen zijn klein chemisch afval. Of het nu gaat om een medicatie uit de apotheek of een zelf gekocht doosje paracetamol…medicijnen mogen nooit bij het gewone afval. Lever ze dus in bij je apotheek of breng ze zelf naar de milieustraat.’

Isala ondertekende de Green Deal voor de zorg. Daarin staan afspraken om samen de zorg duurzamer te maken. Een belangrijk thema is zinvol omgaan met medicatie. Peder: ‘De Green Deal voor de zorg vraagt onder andere specifiek aandacht voor de belasting van medicatie op het milieu en dan vooral de medicijnresten die in het oppervlaktewater komen. Wij vinden namelijk steeds meer medicijnresten in het oppervlakte water omdat mensen vaker medicatie gebruiken. Maar ook als je onzorgvuldig omgaat met medicijnen kunnen ze in het oppervlakte water terecht komen.

Ongebruikte medicijnen

Als je duurzaam om wilt gaan met medicijnen, zou je kunnen overwegen om ongebruikte medicijnen door te geven aan anderen en om misschien wat minder strikt naar de houdbaarheidsdatum te kijken. Peder: ‘Het probleem met ongebruikte medicijnen is dat je nooit weet hoe ze zijn bewaard. Je kunt de kwaliteit dus niet garanderen. Ook is het niet verstandig om medicijnen te gebruiken die over datum zijn. Dat is de reden dat apotheken nooit te veel medicijnen in één keer verstrekken. Maar je wilt ook voorkomen dat patiënten vaak naar de apotheek moeten komen. De kunst is om de juiste balans te vinden. Koop je zelf medicijnen in de drogist, koop dan niet een te grote voorraad.

Ook in het ziekenhuis worden veel medicijnen verstrekt. Peder: Niet alle medicijnen worden gebruikt en gaan dan terug naar de apotheek. Bijvoorbeeld omdat een patiënt eerder met ontslag gaat, of omdat de arts andere medicijnen heeft voorgeschreven. Daarom ging tot voor kort in Isala wekelijks nog een zwarte afvalton met medicijnen mee met het ziekenhuisaval. Wij, samen met een student, hebben gekeken hoe wij deze overgebleven tabletten, die gewoon in een drukstrip zitten, weer terug kunnen brengen in de voorraad. We zien nu dat dit bij wel negentig procent van de medicijnen lukt. We hebben wel moeten kijken hoe wij dat veilig doen en dat een pil niet in een verkeerd doosje terechtkomt bijvoorbeeld.’

Het is belangrijk dat wij als apotheek en mensen thuis bewust zijn van de impact van medicijnen op het milieu, vindt Peder. ‘Uitzoeken hoe wij weer medicijnen terug kunnen nemen in de voorraad is een goed voorbeeld. Maar wij zijn er nog niet, wij moeten hier verder met elkaar mee aan de slag.’

Meer informatie

isala.nl/apotheek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.