‘De papieren onderlegger is in veel onderzoekskamers verleden tijd’

Lisette Brakert - ©2023 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle

(Ingezonden mededeling)

In een ziekenhuis als Isala worden dagelijks veel wegwerpmaterialen gebruikt. Van operatiemutsjes tot celstofmatjes. Vaak is het nodig, maar lang niet altijd. Daarom kijken in heel Isala verschillende Green Teams of er op een duurzamere manier gewerkt kan worden.

Iedereen die weleens bij de huisarts of in het ziekenhuis komt, kent ze wel. De papieren onderleggers die vanaf een grote rol over de onderzoeksbank worden getrokken. ‘Vanuit verschillende Green Teams kwam de vraag of deze papieren onderleggers wel nodig waren’, vertelt Lisette Brakert. Als deskundige infectiepreventie denkt zij met vrijwel alle Green Teams binnen Isala mee. Haar antwoord luidde: ‘Nee, vanuit hygiënisch oogpunt heeft de papieren onderlegger geen functie. Sterker nog, eigenlijk zorgt de papieren onderlegger er eerder voor dat de onderzoeksbank minder vaak met een microvezeldoek wordt schoongemaakt, terwijl dat juist wel bijdraagt aan meer hygiëne.’

Productie, transport en afvalverwerking

Inmiddels geldt in heel Isala het advies om de papieren rol niet meer te gebruiken. Dat scheelt dagelijks vele meters aan papier. Lisette: ‘Alleen bij onderzoeken waar lichaamsvloeistoffen, zoals bloed, vrij kunnen komen wordt de rol nog gebruikt. Of waar de patiënt bijvoorbeeld met blote billen op de onderzoeksbank plaatsneemt.’ Vaak wordt gedacht dat een paar rollen papier meer of minder niet zo’n groot verschil maken, vertelt Lisette. ‘Maar het draagt op veel verschillende niveaus bij aan duurzaamheid; de rollen hoeven niet meer gemaakt te worden, niet meer vervoerd te worden en belanden na afloop niet meer bij het afval dat ook weer verwerkt moet worden. Een hele verbetering dus.’

Meer informatie

isala.nl/infectiepreventie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.