Dalfsen wil kulturhusen op termijn overdragen aan beheerstichtingen

0250956_Trefkoele-768x512.jpg
.

DALFSEN – De gemeente Dalfsen wil op termijn alle kulturhusen in de vijf kernen overdragen aan een beherende stichting of organisatie. De juridische constructie moet echter nog helemaal uitgewerkt worden. De kulturhusen moeten hiermee toekomstbestendig en gelijkwaardig aan elkaar worden.

Het voornemen staat in de kadernota ‘Kulturhusgebouwen, reuring in de kernen’, die in maart door de gemeenteraad wordt besproken. “Sinds 2006 hebben we in de kernen gewerkt aan het ontstaan van kulturhusen in de kernen. Maar ze zijn elk op hun eigen manier tot stand gekomen en verschillen daardoor sterk van elkaar”, aldus wethouder Ruud van Leeuwen. “Er is daardoor een bepaalde hiërarchie ontstaan en door de verschillende constructies is de financiering niet altijd goed uit te leggen. Met deze plannen willen we streven naar een eenduidige vorm van beheer, zodat ze zich gelijkwaardig behandeld voelen.”
Met de besturen van de kulturhusen zijn gesprekken gevoerd en die hebben geleid tot de kadernota die er nu ligt. De besturen kunnen zich in grote lijnen hierin vinden, al zijn er nog wat verschillen van inzicht rond de toekomstige eigendomsverhoudingen en de juridische constructie.

Financiële basis

De gemeente wil de exploitatie, en daarmee het beheer en onderhoud, op termijn uitbesteden aan een lokale maatschappelijke organisatie die eigenaar is van het gebouw. Die moet zorgen voor een stevige financiële basis, waarbij de gemeente een meerjarige subsidie verstrekt. Vooraf en tijdens elk jaar gaan de lokale stichtingen of verenigingen in gesprek met burgemeester en wethouders over exploitatie, beheer en onderhoud. Ook wordt jaarlijks verantwoording afgelegd aan de gemeenteraad. Bij wangedrag of overtredingen kunnen B&W het bestuur of de raad van toezicht schorsen.
Met deze uitgangspunten krijgen de kulturhusen een steviger en gelijkwaardiger basis in plaats van de individuele afspraken die nu per kulturhus zijn gemaakt. “Zo kunnen ze zich weer meer gaan richten op hun kerntaken, namelijk signaleren en faciliteren”, aldus Van Leeuwen.
De overdrachten gebeuren niet op stel en sprong; met name de juridische, financiële en fiscale aspecten moet nog nader wordt uitgewerkt. Mogelijk komt een voorstel voor De Mozaïek in Lemelerveld dit jaar nog in de gemeenteraad. De besluiten over de andere kulturhusen worden in de daaropvolgende jaren genomen. “Voorop staat dat we de eigen cultuur van de dorpskernen geen geweld willen aandoen”, aldus Van Leeuwen. “De lokale samenleving wordt zo beter in staat gesteld om haar eigen regie te pakken.” De kadernota komt op 6 maart ter sprake in de raadscommissie.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.