Dalfsen trekt extra geld uit voor nieuw beleidsplan biodiversiteit

DALFSEN – Dalfsen trekt de komende jaren enkele tienduizenden euro’s uit voor verbetering van de biodiversiteit in het openbaar groen. Ook inwoners worden meer betrokken bij de besluitvorming en de uitvoering.

Met een nieuw voorstel, dat in maart wordt besproken, komen burgemeester en wethouders tegemoet aan de wens die de gemeenteraad in april 2021 uitsprak. Die wil bewoners en bedrijven meer betrekken bij de plannen voor biodiversiteit. Een bijeenkomst met alle betrokken partijen in september vorig jaar en daarop aansluitende vervolggesprekken hebben geleid tot een nieuw beleidsplan, waarin met name meer aandacht is gegeven aan overleg met inwoners en bedrijven.
“Als we bijvoorbeeld een invasieve exoot als de Japanse duizendknoop willen verwijderen omdat de wortels het asfalt omhoogdrukken, gaan we in gesprek met eigenaren van aangrenzende percelen”, geeft wethouder Ruud van Leeuwen als voorbeeld. “Er is een algemeen communicatieplan, maar daarnaast vraagt ieder thema om een eigen aanpak voor specifieke doelgroepen.” Centraal in de beoogde aanpak staan vier thema’s; ecologisch bermbeheer, de bestrijding van de eikenprocessierups en van invasieve exoten en hoe om te gaan met snippergroen.

Groen netwerk

Daarnaast wil Dalfsen een ‘groen netwerk’ opbouwen van (vrijwilligers)organisaties die met natuurbeheer en -behoud bezig zijn. Er wordt nu soms af met afzonderlijke organisaties overlegd, maar door één platform hiervoor te creëren, kan het beleid verbeterd worden, denkt de gemeente. Zo’n groep zou dan enkele malen per jaar bijeen moeten komen om te overleggen over specifieke thema’s.
Daarnaast kan betere communicatie met inwoners leiden tot meer begrip over de nieuwe methoden van ecologisch bermbeheer. Bermen worden sinds een jaar of vijf minder vaak gemaaid om een gunstige leefomgeving te scheppen voor bijen, vogels en insecten. Van Leeuwen: “We hebben geconstateerd dat we afgelopen jaar veel minder meldingen hebben gehad over overlast door de eikenprocessierups. Dat kan mede komen doordat het aantal koolmezen in ons land weer langzaam toeneemt. Die eten die rupsen graag uit hun nesten op.” In Dalfsen zijn met dit doel tot twee keer toe duizend nestkastjes uitgezet.
Dergelijke voordelen vragen echter wel om een extra investering vanwege een andere werkwijze. De huidige werkwijze is verouderd en daarom wordt het bestaande groenstructuurplan ingetrokken. Het gaat structureel om 54.500 euro aan extra geld, onderverdeeld in 34.99 vanaf 2023 en 19.600 euro vanaf 2024. Daarnaast wordt er nog eens eenmalig 130.000 euro uitgetrokken, waarvan de provincie 50.000 euro bijpast. De raadscommissie bespreekt het voorstel van B&W op 13 maart.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.