Crowdfunding om verhuizing Vechtdal Brouwerij te financieren

0251512_BrouwerijI.JPG
Wim Holsappel bij het spandoek op de gevel van het huidige pand aan de Molendijk, waar de crowdfundingsactie wordt aangekondigd.

Nieuwe locatie in Poort van Noord moet ook zorgen voor meer inkomsten vanuit zorgfunctie

DALFSEN – Als alles meezit, hoopt de Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij in Dalfsen in de loop van dit jaar voldoende geld binnen te krijgen om de verhuizing naar het terrein van natuurboerderij Lindehoeve mogelijk te maken. De realisatie van de nieuwbouw kan dan in 2024 plaatsvinden.

Met deze gedachte in het achterhoofd startte de brouwerij in januari een crowdfundingsactie die leunt op drie pijlers. Sympathisanten kunnen direct ‘een euro (of meer) doppen’ als een eenmalige gift; ze kunnen ‘een steentje bijdragen’ door voor 50 euro een baksteen te sponsoren of lid worden van de Vrienden van de Brouwerij voor een jaarlijkse bijdrage van 200 euro. Vrienden kunnen onder meer rekenen op vier keer per jaar een exclusief bierpakket (een bijzonder ambachtelijk biertje dat niet als zodanig in de handel komt); uitnodigingen voor proeverijen en een jaarlijkse Vriendendag. De actie loopt al heel aardig, laat bestuurslid Wim Holsappel weten. “We hebben nu zo’n honderd vrienden”, zegt hij. “Daarnaast zijn er allerlei eenmalige bijdragen van verschillende grootte. Ook daar zijn we blij mee, want elk beetje helpt.”

De Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij is een stichting zonder winstoogmerk die sinds 2015 bier brouwt. Als zorgbrouwerij is het tevens een vorm van sociale dagbesteding voor cliënten van Philadelphia Zorg met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn er veertien verschillende biertjes op de markt, met lokaal klinkende namen als Dalfs Blauw, Bleke Alie, Goed Goan, Dame van Dalfsen en Vechtdal Blond. De brouwerij is al die jaren gehuisvest in de voormalige gymzaal aan de Molendijk, die al jaren op de nominatie staat voor sloop vanwege de herinrichtingsplannen voor het dorpscentrum, die langzaamaan vorm krijgen.

De samenwerking met natuurboerderij Lindehoeve, die onderdeel is van het grotere project ‘Poort van Noord’, heeft geresulteerd in een concreet bouwplan. De huidige schuur naast de ‘hooiberg’ wordt verbouwd en uitgebreid met twee geschakelde gebouwen van vergelijkbare grootte. Zo ontstaat een soort drieluik, uitgevoerd in dezelfde zwartbruine houtsoort, waarin de brouwzaal, het proeflokaal, de kantine en de bergzolders – inclusief een intern bordes met zicht op de gehele brouwerij – kunnen worden ondergebracht.

Zonnepanelen

Het nieuwe gebouw wordt gasloos en vrijwel de gehele huidige inventaris kan worden meeverhuisd. Dat geldt zelfs voor de zonnepalen die de stichting volgende maand op het huidige gebouw wil laten aanbrengen. “Omdat we de laatste tijd zijn geconfronteerd met sterk stijgende kosten – niet alleen de energie, maar bijvoorbeeld ook de import van graan – zijn we hiertoe alvast overgegaan”, legt Holsappel uit. “Omdat de zonnepanelen straks gewoon kunnen meeverhuizen, halen we de terugverdientijd er wel uit.”
Met de verhuizing en de nieuwbouw krijgt de brouwerij voor het eerst een permanente huisvesting, met meer ruimte voor een optimale opstelling van de brouwketels en de ontvangst en rondleiding van groepen bezoekers. “Daarmee willen we naast de inkomsten uit de bierverkoop ook meer inkomsten uit onze zorgfunctie verkrijgen”, zegt Holsappel. De gemeenteraad van Dalfsen heeft de plannen voor de ‘Poort van Noord’ in januari goedgekeurd, zodat er geen juridische of planmatige belemmeringen meer zijn.

Samenwerking

“Naast de drie sponsoracties zijn we fondsen aan het benaderen en krijgen we ook particuliere bijdragen”, meldt Holsappel. “Soms gaat er een langdurig traject vooraf aan zo’n aanvraag en zijn er voorwaarden aan verbonden. We kunnen bijvoorbeeld Europese Leader-subsidie aanvragen, maar dan moet het project binnen een bepaalde periode daadwerkelijk gerealiseerd zijn. Vandaar dat die aanvraag wel is voorbereid, maar nog niet concreet is ingediend. Natuurlijk is alles erop gericht om zoveel mogelijk geld via subsidies en sponsoring te verwerven, zodat we niet of nauwelijks naar een bank hoeven te gaan voor een lening.”
De Vechtdalbrouwerij komt weliswaar op het erf van de natuurboerboerderij, maar beide organisaties blijven zelfstandig, benadrukt Holsappel. “Wel zien we de voordelen van samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van schoonmaak en beveiliging en wellicht het uitwisselen van medewerkers.”

Alle details over de crowdfundingsactie zijn te vinden op www.vechtdalbrouwerij.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.