Basisscholen gemeente Ommen dompelen zich kunstzinnig onder in erfgoed en archeologie

0250233_Kreativitijd1.jpg
.

OMMEN – Alle basisschoolleerlingen uit de gemeente Ommen doen tot juni 2024 mee aan een groots erfgoed- en kunstproject. Hiermee ontdekken ze de historische omgeving van Ommen, zoals archeologie en erfgoed en maken ze uiteindelijk een kunstvoorwerp voor volgende generaties. Het project wordt verzorgd door Kreativitijd, verantwoordelijk voor het culturele aanbod op de basisscholen in Ommen.

“Dit project is uniek en van een enorme omvang door de deelname van alle vijftien basisscholen in de gemeente Ommen”, vertelt cultuurcoördinator Petra Stokvisch. “Leerlingen werken intensief samen met professionele kunstenaars. Ook vakdocenten van het Vechtdal College en het Greijdanus werken mee. Dat kan mooie kruisbestuiving opleveren in het leren en ontdekken van kunst, cultuur en erfgoed.” De leerlingen denken na over de rol van erfgoed in de samenleving en over de betekenis van (culturele) waarden en gebruiken, zowel voor zichzelf als in een groep. Als eindresultaat van dit project maken de leerlingen een sculptuur over wat zij zelf willen achterlaten voor toekomstige generaties.

Dinosaurussen en oertijd

Leerkracht Esmee Schokker-Nijboer van basisschool Sint Bernardus over de eerste ervaringen met het project: “Na de kerstvakantie zijn we van start gegaan met dit project. In de groepen 1 tot en met 4 werken we momenteel rondom het thema Dinosaurussen en de oertijd. Hiermee is het project een mooie aanvulling en versterking van onze eigen lessen en activiteiten. De kinderen hebben zich verwonderd over de oude voorwerpen, maar zagen ook veel herkenning door de koppeling met hun eigen omgeving.”
Maar ook in de andere groepen zijn de kinderen vol enthousiasme bezig geeft ze aan: “Doordat alle lessen verzorgd worden door dezelfde kunstdocent – in ons geval door Marieke de Gooijer van het Vechtdal College – is er een doorgaande lijn in het aanbod en leeft het project binnen de hele school. We kijken enorm uit naar de volgende lessen. Hierin gaan onze leerlingen vooral zelf creatief aan de slag. We werken toe naar een prachtige expositie en hopen alle opgedane kennis en ervaringen uiteindelijk te verwerken in een blijvend kunstwerk in of rondom onze school.”

Expositie

De leerlingen gaan met verschillende onderdelen aan de slag. Zo krijgen ze les over erfgoed en archeologie en maken ze een schets wat zij in de gemeente Ommen willen achterlaten. Deze schetsen worden op school geëxposeerd voor ouders, opa’s en oma’s, buurtbewoners en overige belangstellenden. Uit de schetsen wordt een realiseerbaar object gekozen die de kinderen samen met de vakdocenten ook daadwerkelijk gaan maken. Stokvisch: “Daarnaast kan er met de klas een bezoek worden gebracht aan de Ommerschans of aan het Historisch Museum Ommen, waar ze onder andere archeologische vondsten kunnen bekijken. Ook is een lesbezoek op school mogelijk door vrijwilligers van vereniging Ommerschans.”

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Ommen, provincie Overijssel, het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ars Donandi en de Bylandt Stichting.
Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina en website van Kreativitijd

www.kreativitijd-ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.