Zwolse ‘Francesco Totti’ scalpeert FC Ommen in blessuretijd

0248976_FC_Ommen_-_Zwolsche_Boys_-_2.jpg
De hoekschop is genomen en zeilt gevaarlijk voor de goal van Bram Jager doelman van Zwolsche Boys. FC Ommen weet ook vanuit deze mogelijkheid niet te scoren.

OMMEN – En zo werd op dag 21 van het nieuwe jaar de competitie hervat in klasse 3C Oost van het zaterdagvoetbal. De KNVB had FC Ommen gekoppeld aan Zwolsche Boys. De fusieclub uit de Vechtstad mocht herstarten op het vertrouwde Westbroek. Zwolsche Boys dus, gesticht in 1918 en van oorsprong voetbalbolwerk van de arbeiders. De club met de herkenbare, horizontaal gestreepte shirts in groen/wit kan bogen op een roemrucht verleden.

Van 1954 tot 1968 was de club actief in het betaalde voetbal, maar ontsteeg nooit de tweede divisie. Wel zorgde de club voor tumult en opzien, door het contracteren van ‘de Strauss van Sarajevo’. De Joegoslavische topspeler Ivan Osim arriveerde echter geblesseerd in Zwolle en was slechts drie wedstrijden actief voor ‘de Boys’, maar een stunt bleef het in de jaren zestig, waarin het contracteren van buitenlandse spelers veel minder gangbaar was dan heden ten dage. Eenmaal terug naar de amateurs moest tot het jaar 1984 worden gewacht tot het volgende, gedenkwaardige hoogtepunt. Op 13 mei van dat jaar schoot superspits Johan Neuteboom de Boys naar het landskampioenschap bij de zondagamateurs. ‘De Nötte’ wierp zich op neutraal terrein, de speelweide van v.v. Hoogeveen, op als beul van het ambitieuze Emmen, dat via winst het betaalde voetbal hoopte in te stromen. Osim, de Nötte, thuishaven de Vrolijkheid, waar momenteel vreetschuur de Burgerking is gevestigd, het is allemaal voltooid verleden tijd voor de groenwitten. Anno 2023 is Zwolsche Boys een modale derdeklasser, die zijn potjes afwerkt in Zwolle-Zuid, op het Jo van Marle sportpark. De selectie is belegen, of nee, laten we zeggen vergeven van routine, met veel 30-plussers en spelers die gevaarlijk dicht tegen deze overgangsleeftijd aanleunen. Bij winst dook het piepjonge FC Ommen over de Blauwvingers heen. Mogelijk kon het thuisvoordeel de doorslag geven bij deze confrontatie tussen de ploegen die ranglijst-technisch gezien weinig voor elkaar onder deden.

Niet dus. Het is Lennard Prins die in blessuretijd vanuit een corner doelman Stefan Kortman wist te verslaan. De boys in euforie, Ommen in mineur. Het elektronische scorebord stond al een tijdje op 90, toen de Zwolse Prins genadeloos toesloeg. Toch weer die dekselse Prins, de Francesco Totti van de Boys. Als sinds jochie onvoorwaardelijk verbonden aan de Zwolse volksclub, gelijk de Italiaanse crack die gedurende zijn loopbaan zijn voetballiefde AS Roma immer trouw bleef. Op Westbroek kroonde de Zwolse clubman zichzelf tot ‘Prins van het Onrecht’. Want was FC Ommen minder? Nee. Zelfs beter. Qua veldspel veruit de bovenliggende partij, maar ja, die knikker wilde maar niet binnenvallen. De Boys met de rug tegen de muur, maar wel met de buit terug naar Zwolle-Zuid. Doelman Stefan Kortman maakte na afloop een machteloos gebaar, onder de veelzeggende woorden “Ja, als je zelf niet scoort…” Het zag er heel aardig uit wat de zwarte mirakels van Heskamp lieten zien. Weten we het nog: Arjen Robben die in de WK-finale van 2010 tussen Nederland en Spanje alleen op de Spaanse doelwachter Iker Casillas afging? Teentje van Casillas was genoeg om een goal te beletten. Bram Jager voorkwam op vergelijkbare wijze erger voor de bezoekers uit Zwolle, nadat Jesse de Lange op hem afstormde. En dan Bel in de tweede helft. In kansrijke positie. Kort voor de goal. Hoog over. Handen voor ogen. Kreten van afschuw. De volgelingen van trainer Freddy Prins wankelden, hapten naar lucht, werden geplaagd door kramp en ‘de vallende ziekte’, pakten minuten waar het kon, maar weigerden te capituleren. Het was overleven. Knokken voor een punt. Het werden er onverwacht drie, dankzij een Prinselijke oprisping van topschutter Lennard P. Soms is voetbal hard en onrechtvaardig en smaakte het biertje na afloop bitter als gal. Zaterdag was zo’n dag voor Heskamp en zijn gevolg.

Heskamp koos voor de volgende elf: Stefan Kortman, Nick Runhart (aanvoerder) (88. Ramon Schuldink), Frank Merjenburgh, Robin Meijerink, Rens van de Wolfshaar, Milan Pierik, Jorn Hekman, Maarten Bel (88. Maarten Schoemaker), Jesse de Lange (79. Floris Mensinga), Sydney Flim (45. Cas van Marum) en Tom Simons.

Stand 3C: Heerde 11-27, Dieze West 11-26, Rouveen 11-20 (18-11), Zwolsche Boys 11-20 (13-13), FC Ommen 11-15 (16-12), Lutten 11-15 (22-21), Olympia ’28 12-15, Hattem 11-14 (25-19), VHK 11-14 (21-25), ASC ’62 11-13, Dedemsvaart 11-12, Hardenberg ’85 11-9 en Avereest 11-6.

Zaterdag speelt FC Ommen in en tegen Dedemsvaart. De streekderby op sportpark de Boekweit begint om 17.00 uur.

Verslag/Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.