Wethouder Jan Uitslag op bezoek bij Van Dedemschool

0249467_Voorleesontbijt_AbvD_002.jpg
Wethouder Jan Uitslag kluistert als voorlezer zijn gehoor aan de lippen.

DALFSEN – De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen. Hiervoor ook aandacht op de christelijke school A. Baron van Dedem, gelegen in het tot de gemeente Dalfsen behorende buurtschap Emmen. Afgelopen woensdag mochten alle kinderen in pyjama en met een ontbijtje in de tas op school komen, om vervolgens na een smakelijke start van de dag te luisteren naar een voorleesverhaal.

Dat het belang van de voorleesdagen ook door de lokale politiek wordt onderschreven, bewees wethouder Jan Uitslag. Hij trakteerde de kinderen op een prachtig verhaal over het ondeugende ventje Maximiliaan Modderman. De komst van de Dalfser wethouder werd door de kinderen bijzonder gewaardeerd. De gelegenheid om met de wethouder nieuwsgierig in gesprek te gaan over het werk van de gemeente in het algemeen en van een wethouder in het bijzonder werd volop benut.

Lekker wegdromen

Wetenschappelijk onderzoek sluit naadloos aan bij de ervaringen van de leerkrachten op de A. Baron van Dedemschool. Voorlezen draagt bij tot de woordenschat en de taalontwikkeling van kinderen; ze worden leesvaardiger, ontwikkelen een beter verhaalbegrip en krijgen meer plezier in het lezen. Leesplezier is enorm belangrijk bij de motivatie van kinderen om lekker weg te dromen in een verhaal en de fantasie de vrije loop te laten gaan. Daarnaast wordt ervaren dat voorlezen ook een positieve invloed heeft op de relatie tussen voorlezer en degene die voorgelezen wordt. Mede daarom lezen de kinderen uit de bovenbouw van de kleine basisschool aan de Emmerweg voor aan jongere medescholieren.
Een groot voordeel voor de jeugd van de Van Dedemschool is dat er een enorme hoeveelheid prachtige (voor)leesboeken beschikbaar is. Niet alleen in de boekhandel, maar vooral ook in de openbare bibliotheek. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de daltonschool aan de Emmerweg een mooie samenwerking heeft met de bibliotheek in het naburige Dalfsen, waardoor de school altijd de nieuwste collectie kinderboeken in huis heeft.

www.abaronvandedemschool.nl

Tekst/Foto: Willem Lampe

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.