Trage Vecht verandert in woest kolkende rivier

0248418_Vecht_-_hoog_water_-_1.jpg
Het beeld van afgelopen zaterdag 14 januari.

OMMEN – Doorgaans voert de gekanaliseerde Vecht het water braafjes en kalm van Duitsland richting het Zwarte Water, om uit te monden ergens in het groene weidegebied tussen Zwolle en Hasselt. Na de hevige regenval in de eerste week van januari is het kalme stroompje veranderd in een machtige rivier waar het water woest doorheen kolkt. Van de oevers is niets meer te zien, de regenrivier is op veel plaatsen twee keer zo breed geworden. Vanaf de Hessel Mulertbrug in Ommen is goed te zien hoeveel moeite de rivier heeft met het afvoeren van al dat overtollige water. De contouren van de jachthaven zijn verdwenen en liggen onder de waterspiegel. Voor de Vechtboulevard staat een hek met een stopbord. Zelfs met lieslaarzen is het niet verstandig dit wandelpad te betreden. Het beeld, met de afbeelding van Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping, we spreken over het jaar 1963, komt evenwel goed tot zijn recht. Staande voor het beeldwerk, kijkend door de wimpers van de ogen onder een dreigend en lekkend wolkendek, is het net of de schaatsende geweldenaar op de vlucht is voor het voortrazende water. In het achterhoofd galmt drs. P, ‘we staan hier aan de oevers van een machtige rivier’.

Tekst/Foto: Willem Lampe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.