Tijdelijk extra verkeersdrempels op Buldersweg

0248983_SAM7604.JPG
De gemeente Dalfsen nam in het verleden met borden en drempels al diverse maatregelen om de Buldersweg verkeersveiliger te maken. Sinds afgelopen week is het aantal drempels verdubbeld tot twee aan elke zijde van de kruising.

NIEUWLEUSEN – Sinds afgelopen week liggen er extra verkeersdrempels op de Buldersweg, een doorgaande weg buiten de komgrens van Nieuwleusen, die parallel loopt aan de Jagtlusterallee.

De gemeente Dalfsen is hiertoe overgegaan om de veiligheid op de kruising met de Prinses Beatrixlaan te verbeteren. Op deze overzichtelijk lijkende kruising – want geen bebouwing of groen dat het zicht ontneemt – gebeuren met enige regelmaat ongelukken. De gemeente stelt op basis van onderzoek dat bestuurders op de relatief smalle Buldersweg regelmatig de kruising oversteken zonder halt te houden of noemenswaardig af te remmen. Dat laatste is wel verplicht, getuige de bordjes nabij de kruising die aangeven dat er voorrang verleend moet worden en dat men verplicht is tot stoppen voordat men oversteekt.
Al eerder plaatste de gemeente extra borden en een stopstreep op het wegdek. In de loop van vorig jaar kwamen daar drempels bij aan beide zijden van de kruising, op zo’n 50 meter afstand van de kruising met de Beatrixlaan. Dit blijkt echter onvoldoende te werken, vandaar dat de gemeente nu, met het oog op verdere verbetering van de veiligheid, twee extra drempels heeft aangebracht aan beide zijden van de kruising, kort voor de daadwerkelijke oversteek.

Tijdelijke voorziening

Het gaat vooralsnog om een tijdelijke extra voorziening, laat de gemeente weten. De drempels zijn vrij eenvoudig weer te verwijderen als dat nodig mocht zijn. Dat laatste hangt mede af van een herinrichtingsplan dat voor de lange termijn wordt ontwikkeld. Dat plan hangt weer samen met het verkeersplan voor de doorgaande en ontsluitingswegen van de gehele kern, dat nog moet worden opgesteld. Plaatselijk Belang Nieuwleusen heeft hier meermalen op aangedrongen, omdat de verkeersstructuur van het dorp verandert door de nieuwbouwwijken die zijn en worden gerealiseerd. Ook de functies van de Burgemeester Backxlaan en ontsluitingswegen aan de noord-, oost- en zuidzijde van het dorp worden daarin meegenomen.

Verblijfsgebied

Daarnaast heeft de werkgroep Vergroenen van de bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie aan de gemeenteraad van Dalfsen een plan aangeboden om de Buldersweg vanaf het Westerveen tot aan het Zandspeur om te vormen tot een zandweg met een natuurlijke en recreatieve functie. Dat zou niet alleen de verkeersveiligheid, maar ook de biodiversiteit in het gebied ten goede komen, meent de werkgroep. Ook recreatief gebruik van de weg door fietsers, wandelaars, hondenbezitters en vissers zou erdoor kunnen toenemen. Het wordt dan meer een verblijfsgebied, wat volgens de werkgroep aansluit op de wens die de gemeenteraad eerder formuleerde in haar motie ‘Dorpsrondjes’. Ook andere wandel- en fietspaden kunnen erop worden aangesloten.
Wethouder Jan Uitslag bevestigt de ontvangst van het advies. “Maar we gaan dit voorstel bekijken in samenhang met de planontwikkeling voor het gehele dorp. Het is nog te vroeg om hierop voor te sorteren.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.