Ruim 150 leerlingen bezoeken de Grote Kerk in Dalfsen

0248945_foto_Grote_Kerk_Dalfsen.jpg
.

DALFSEN – Van maandag 30 januari tot woensdag 8 februari bezoeken meer dan 150 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Dalfsen de Grote Kerk. De meeste jongens en meisjes kennen de kerk alleen van de buitenkant: een imposant historisch bouwwerk, midden in het dorp, omgeven door een gazon, met daaromheen weer een muurtje.

Tijdens de bezoeken van de leerlingen staat de grote deur in de toren uitnodigend open. Binnen wacht hen een historische ontdekkingsreis. Na binnenkomst door het torenportaal gaat de route naar de kapel Van Rechteren met het zandstenen grafmonument, langs altaarstenen en daarna naar de grafkelder van de familie Van Coeverden.

Bijzonderheden

In de 12e eeuw was er op de plaats van de Grote Kerk al een kleine Romaanse kerk, gewijd aan de heilige Cyriacus. Met de bouw van de toren is in de 15e eeuw begonnen. Het is nog zichtbaar dat er eerst is gebouwd met tufsteen, daarna gemengd baksteen en tufsteen en tenslotte alleen nog met baksteen. De toren is diverse keren door brand geteisterd. Het laatst in 1893. Het gotische koor ontstond eveneens in de 15e eeuw. De oudste kaarsenkronen in de kerk dateren uit 1758, de preekstoel is gemaakt in het begin van de 18e eeuw. En wat zijn dat toch voor vreemde inkervingen in de Van Dedemsbanken? Weinig mensen weten dat er op de bovenkant van de voorste bank nog bijtsporen van paarden zichtbaar zijn uit de Franse tijd, ca. 1810, toen Kozakken hun paarden stalden in de kerk. Tijdens de historische ontdekkingsreis door de kerk komen er nog veel meer bijzonderheden aan de orde.
De Commissie Kerkopenstelling Grote Kerk organiseert dit evenement nu voor de tweede keer. De eerste keer was in 2019 en de bedoeling was dit tweejaarlijks te organiseren, maar door de coronaregels moest 2021 worden overgeslagen en ook in 2022 was dit nog niet mogelijk. Vanaf de maand mei tot en met september is de Grote Kerk op dinsdagmiddag en donderdagochtend open voor het publiek. Op de Blauwe Bogendagen en op de Open Monumentendag in de zomermaanden is de kerk ook open. Verder vinden er iedere zondag kerkdiensten plaats van de Protestantse Gemeente te Dalfsen.

Foto: Hennie Prins

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.