Politiek Verwoord: ChristenUnie

0248967_Dick_Homans.jpg
.

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. Deze week is Dick Homans van de CU aan het woord.

Het Vechtdal. Wat is het toch fijn om in deze mooie, veilige en rustige regio te wonen! De mensen zijn vriendelijk en de natuur is prachtig. Ik snap wel dat ieder jaar meer toeristen voor een vakantie het Vechtdal bezoeken. Of je nu van wandelen, fietsen, varen of luieren houdt. Het is hier goed toeven. Heerlijk toch om dan onderweg ergens een kop koffie te drinken of te lunchen bij één van die gezellige terrassen of restaurantjes. En vaak komt het ook nét goed uit omdat je al enige tijd op zoek was naar het dichtstbijzijnde toilet. Herkenbaar?

3,5 miljoen mensen

Er is een grote groep mensen die deze uitstapjes niet maakt. Oh jazeker, ze zouden het wel willen. Graag zelfs. Maar ze doen het niet. Of alleen kleine stukjes. De reden daarvoor is een gebrek aan openbare en opengestelde toiletten. Ik was me eerlijk gezegd van het probleem niet zo bewust. Dat veranderde toen ik namens de ChristenUnie eind vorig jaar deelnam aan een landelijke symposium van de toiletalliantie. Wist u bijvoorbeeld dat er meer dan 3,5 miljoen mensen zijn met buik- of blaasproblemen en daardoor thuis blijven in de angst om niet tijdig een toilet te vinden?

Onvoldoende toiletten

Onderzoek door de toiletalliantie in samenwerking met de Maag Lever Darmstichting heeft tot een advies geleid dat de zogenaamde toiletnorm wordt genoemd. Dat advies geeft antwoord op de vraag hoeveel openbare toiletten als wenselijk wordt gezien (www.mlds.nl). In verblijfsgebieden in steden en dorpen: iedere 500 meter een openbaar, toegankelijk en schoon toilet. Op wandelroutes: iedere 5 kilometer een toilet Op fietsroutes: iedere 25 kilometer een toilet. En natuurlijk op de parkeerplaatsen van natuur- en recreatiegebieden. Dit betekent in de praktijk dat een recreant elke 1,5 uur een toiletgelegenheid op de route vindt . Als je het zo bekijkt, klinkt die norm best logisch.

Initiatief bij gemeente?

Volgens de toiletalliantie hoort de gemeente het initiatief te nemen in het verminderen van het tekort aan openbare en opengestelde toiletten. Het zou ook passen bij een goede en gastvrije ontvangst van een gemeente. Er zijn al veel gemeentes die gehoor geven aan deze oproep en op allerlei manieren iets doen aan het tekort van openbare en opengestelde toiletten. Die ervaringen kunnen we in Dalfsen goed gebruiken om ook in onze gemeente initiatieven te ontwikkelen. En ook de toiletalliantie deelt hun kennis maar al te graag. Zo is er bijvoorbeeld een “hoge nood”-app voor op je smartphone. Download die maar eens. Het aantal openbare of opengestelde toiletten (inclusief de betaalde toiletten bij tankstations) is in onze gemeente Dalfsen op één hand te tellen. Voor een vriendelijke en gastvrije gemeente als Dalfsen moet dat toch beter kunnen?

Doet u mee?

Ik pak deze handschoen graag op. Doet u mee? Neem contact op via d.homans@raaddalfsen.nl voor meer informatie, vragen of suggesties. Samen bereiken we meer!

Hartelijke groet, Dick Homans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.