Ommen past marktverordening aan: meer duidelijkheid

0249475_fruit-gc138a323d1920.jpg
Foto: Pixabay.com

OMMEN – De gemeente Ommen past de Marktverordening aan. Deze was al sinds 2004 niet meer herzien en is daardoor sterk verouderd. Met de aanpassingen sluit de verordening aan op de huidige Europese regelgeving. “Daarnaast”, zegt wethouder Alice van den Nieuwboer, is deze duidelijker dan voorheen en wordt de markt er toekomstbestendiger door.”

“We hebben nog steeds een florerende markt, die duidelijk voorziet in een behoefte”, stelt zij. “Daarom is het belangrijk dat deze toekomstbestendig gemaakt wordt.” De nieuwe verordening heeft een aantal regels aangescherpt en biedt daardoor meer duidelijkheid voor marktkooplieden, maar ook voor inwoners. Zo wordt nu nadrukkelijker bekeken of een nieuwe standplaats iets toevoegt op het aanbod op de markt.

Gelijke kansen

“Voorheen was het zo dat iedere marktkoopman of -vrouw zich kon melden voor een plek en dan op een wachtlijst kwam”, legt Van den Nieuwboer uit. “Wanneer er een plek vrijkwam, werd je automatisch toegelaten als je bovenaan de lijst stond. In de nieuwe marktverordening heeft iedere belangstellende gelijke kansen, omdat nu de keuze gemaakt wordt op basis van de vraag of je daadwerkelijk iets toevoegt.” Die keuze wordt gemaakt in overleg met de marktmeester.
De nieuwe regeling, die met ingang van dit jaar in werking is getreden, voorziet in een looptijd van twintig jaar voor een vergunning voor een standplaats. Dat is noodzakelijk omdat Europese jurisprudentie heeft uitgewezen dat handel drijven op de markt valt onder de zogeheten ‘schaarse vergunningen’. Dat betekent dat de terugverdientijd van de investering van marktkooplieden van een ‘passende beperkte duur’ moet zijn. De gemeente Ommen vindt een termijn van twintig jaar in dit opzicht redelijk.

Tekst: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.