Ommen betrekt verenigingsleven bij het tellen van de stemmen

OMMEN – De gemeente Ommen gaat de bekendmaking van de stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart iets anders aanpakken dan voorheen.

De stemmen worden nog wel dezelfde avond geteld en doorgegeven aan de Provincie, maar de stemmen op de respectievelijke kandidaten worden pas de dag erna geteld en bekendgemaakt. Daarnaast kunnen verenigingen vrijwilligers leveren, waarvoor ze een vergoeding ontvangen.

Vijftig euro

De gemeente wees afgelopen week de stembureaus aan en het college van B&W besloot vorige week dinsdagmorgen tot een iets gewijzigde aanpak van de telling. “Er staan zo’n dertig groeperingen die meedingen op de lijst met kandidaten”, legt burgemeester Hans Vroomen uit. “Als de telling nog diezelfde avond en nacht moet worden afgerond, is dat een behoorlijk belastende klus voor de mensen die zitting hebben op de stembureaus. Met dit besluit kunnen ze in alle rust, zonder druk, de stemmen tellen die op de respectievelijke kandidaten zijn uitgebracht.”
Ommen hanteert deze werkwijze voor het eerst, al is het ‘kunstje’ wel afgekeken van gemeenten die er al eerder mee experimenteerden. Hetzelfde geldt voor het inschakelen van verenigingen bij het bemensen van de stembureaus en het tellen van de stemmen. De gemeente wil namelijk het verenigingsleven meer betrekken bij de Statenverkiezingen. Als clubs en stichtingen vrijwilligers leveren, ontvangen ze daarvoor een beloning van vijftig euro per dagdeel per teller. Een oproep voor aanmelding hiertoe, plus alle details, staat deze week op de gemeentepagina’s in het Ommer Nieuws.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.