Het Boek van de Week: ‘De mammoet had willen zingen’ 

0248713_BvdW.jpg
.

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen, het grootste boekenfeest voor kinderen van nul tot zes jaar. Veel voorlezen aan de kleinsten bezorgt zowel de voorlezer als de luisteraar veel plezier, het vergroot bovendien ook de woordenschat van de jongsten. Een kind dat veel voorgelezen wordt heeft op het moment dat het naar de basisschool gaat een woordenschat van 3500 woorden. Dat is 2000 meer dan een kind dat niet voorgelezen wordt. En dat halen ze op de basisschool ook niet meer in!

Onmogelijk

Maar waarom stoppen met voorlezen als een kind zelf begint te lezen? Juist dan is het belangrijk door te gaan. Er zijn veel mooie boeken om een wat ouder kind uit voor te lezen waaronder de verhalenbundels van Toon Tellegen. Verhalen over dieren, filosofisch, cabaretesk, melancholisch, grappig en onmogelijk. Fantasie in optima forma. De nieuwste is ‘De mammoet had willen zingen’.

Schim

Op een dag komt de eekhoorn de mammoet tegen in het bos. De mammoet verontschuldigt zich dat hij slechts een schim is. Hij is uitgestorven en dan blijft er niet meer dan een schim van je over. En hij heeft spijt. Spijt dat hij nooit heeft leren zingen. Galmen kan hij wel een beetje. Zingen was toch net wat mooier geweest. Samen met de kikker bijvoorbeeld. Voorwereldlijks mooi had het kunnen zijn. Eekhoorn weet niet zo goed wat hij ermee aan moet. Legt een paar beukennoten voor mammoet neer. Gaat verder, wijdt nog een paar gedachten aan mammoet en kikker en denkt dan weer aan iets anders.

Stekels

Zo zijn er 25 verhalen. Over de verjaardag van de veenmol, de kast van de eekhoorn, de ontelbaarpoot, de zee van verdriet, de winkel van en voor niks, de stekels van de egel en nog veel meer. Verhalen over verlangen, over verdriet, over nooit tevreden zijn, over boosheid, over jaloezie en over geluk. Allemaal verpakt als dierenverhaal maar toe te passen op ieders eigen leven. En dat van de kinderen. Hoeveel leuker is het te lachen over de boosheid van de pad en ondertussen te bedenken dat je zelf ook wel eens om niks boos bent. Beter dan een preek die je van je ouders krijgt als je eens uit je dak gaat!

Al met al een heerlijke voorleesbundel met prachtige gekleurde illustraties van Igor Oleynikov.

Het boek ‘De mammoet had willen zingen‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.