Het Boek van de Week: Het Witte Meisje

0247710_BvdW.jpg
.

Australië jaren zestig. Odette Brown, Aboriginal van geboorte, heeft de zorg voor haar kleindochter Sissy op zich genomen. Odette’s dochter Lila raakte op zestienjarige leeftijd zwanger. Van wie wilde ze nooit vertellen maar dat het van een witte man was werd na de geboorte snel duidelijk. Sissy heeft een licht gekleurde huid. Als Sissy nog maar een baby is, verdwijnt haar moeder. Pas na lange tijd komt er een kort briefje dat het goed met haar gaat. Odette zorgt nu voor Sissy. Na de dood van haar vader en echtgenoot, ze kwamen om bij een mijnongeluk, en het verdwijnen van Lila, is Sissy de enige familie die ze nog heeft.

Gescheiden

Omdat ze Aboriginal is, is Odette gebonden aan het stadje waar ze wonen. Mocht ze ergens naar toe willen of willen verhuizen, heeft ze de toestemming van de plaatselijke politie nodig. Lange tijd is dat niet nodig, Odette probeert zo onopvallend mogelijk door het leven te gaan. Maar Sissy wordt ouder en begint de aandacht van zowel de overheid als van de oerconservatieve familie Kane te trekken. De oudste jongen van Kane is een wrede machtswellusteling, hij aardt precies naar zijn vader. Hij is een regelrecht gevaar voor Sissy. De overheid, in de persoon van agent Lowe, ziet potentie in Sissy. Ze kan goed leren, zou naar een kostschool moeten en zo gedwongen gescheiden worden van haar grootmoeder. Als Odette dan ook nog gezondheidsklachten krijgt, besluit ze samen met Sissy naar de hoofdstad te gaan. Op zoek naar haar dochter en op zoek naar een goed ziekenhuis.

‘Tante’

Het wordt een hele onderneming. Onder voorwendselen krijgt ze een reisvergunning van de oude politieagent Shea. De treinreis vergt alles van hun zenuwen, overal zijn nieuwsgierige mensen die zich verbazen over een oude zwarte vrouw met een wit meisje. Sissy moet haar oma ‘Tante’ noemen om zo de directe familieband te verdoezelen. Zullen ze hun doel bereiken? Wie kunnen ze vertrouwen? Hoe loopt het af!

Vierderangs burger

‘Het witte meisje’ is een boeiend en warm verhaal waarin de bizarre positie van de Aboriginals in Australië prominent aan bod komt. Je leest over de meest krankzinnige maatregelen die hen, de oorspronkelijke bevolking van Australië, tot vierderangs burgers maakten. Pas in de zeventiger jaren komt daar langzaam en na veel strijd verandering in.

Het boek ‘Het witte meisje‘ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.