Grand café Thuis bij Kappers is nu de nieuwe huiskamer van Hoonhorst

0248371_Kappers.JPG
Judith Snepvangers bestuursvoorzitter van Plaatselijk Belang Hoonhorst nodigt de aanwezigen uit om naar buiten te gaan waar het bordje met het opschrift ‘Ons café’ zal worden onthuld.

HOONHORST – Het straatnaambordje dat voorzitter Judith Snepvangers namens Plaatselijk Belang Hoonhorst aanbood, zegt eigenlijk alles over de status van het vernieuwde Grand-café Thuis bij Kappers. ‘Ons café’, zo luidde het opschrift op het bordje dat donderdagmiddag bij de feestelijke opening werd onthuld. Met de nadruk op het eerste woord, want het vernieuwde onderkomen is nu nog meer de ‘huiskamer van Hoonhorst’.

Het grand-café, dat sinds begin dit jaar in gebruik is, werd officieel geopend met enkele toespraken en de officiële handeling. Voor dat laatste moesten de aanwezigen die het mee wilden maken – velen bleven binnen – wel even de stromende regen trotseren om te zien hoe het bordje op het plein werd onthuld.
Voorzitter Andries van Daalen verhaalde nog eens de totstandkoming van het ‘wonder van Hoonhorst’: “Toen in oktober 2021 het gerucht ging dat een projectontwikkelaar belangstelling toonde, besloten we als inwoners om het café zelf aan te kopen. Er werd een dorpscoöperatie gevormd die certificaten uitgaf van 5000 euro per stuk, alsmede kleinere van 500 euro die je met tien personen tegelijk kon aankopen. En binnen drie weken hadden we, als dorp van nog geen 1.800 inwoners, 750.000 euro bij elkaar. Dat toont de enorme betrokkenheid, die misschien wel uniek is in Nederland.”

Nieuwe exploitanten

In januari 2022 werd de koopovereenkomst gesloten en in maart vond de dorpscoöperatie – inmiddels getooid met de veelzeggende naam Hart van Hoonhorst – exploitanten in de personen van het ondernemersstel Bas en Mariska Ruiter. Zij namen hun intrek in de woonruimte boven het café en zetten de voormalige Zaal Kappers nu voort als Grand café Thuis bij Kappers. De verbouwing van het complex – waarin ook bibliotheek en Anjerpunt een andere, meer eigen plek kregen – werd onder leiding van enkele plaatselijke aannemers voor een belangrijk deel uitgevoerd door vrijwilligers. De provincie verleende een subsidie en ook de gemeente Dalfsen droeg bij door de ondergrond van het café aan te kopen, waarmee geld werd vrijgemaakt voor de verbouwing.

‘Winst voor iedereen’

Het resultaat van die verbouwing kon donderdagmiddag door een grote groep belangstellenden bekeken worden. Het grand-café zelf is onherkenbaar veranderd, en de bibliotheek en het Anjerpunt, die voorheen van elkaar gescheiden waren binnen het gebouw, zijn nu gehuisvest in een gecombineerde ruimte aan de achterkant, met zicht op de Molen van Fakkert.
“Deze situatie is winst voor iedereen”, concludeerde Anton Erich, voorzitter van het bibliotheekbestuur. “Dit is een geweldige ruimte om een succes te maken van zowel de bibliotheek als het Anjerpunt. Het opent nieuwe mogelijkheden om te ontmoeten en te verbinden, om iedereen te laten meedoen in de samenleving. Dat is nodig, want één op de zes à zeven Nederlanders heeft moeite met lezen.”
Ook bestuurslid Yvonne te Woerd van het Anjerpunt is enthousiast: “We zitten hier sinds 2016. Het was even schrikken toen we hoorden van de veranderingen bij Kappers. Maar we kregen al snel de toezegging dat we hier mochten blijven. Toen zagen we vooral mogelijkheden en nieuwe kansen. Het is sowieso prachtig om in een gebouw te zitten waar zoveel gemeenschapszin in wordt gestoken.”

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.