Finale Open 5 Ball-kampioenschap van Dalfsen

DALFSEN – Alweer voor de achtste keer werd er net even voor de kerstdagen het 5 Ball-kampioenschap gehouden door de Biljartclub ‘De Trefkoele’. Het 5 Ball is binnen de KNBB een nieuw onderdeel van de biljartsport, waarbij de winnaar degene is, die als eerste 51 punten scoort.

Om te kunnen scoren moeten er na afstoot tenminste twee ballen worden geraakt. De kleur van de bal bepaalt de waarde. Twee ballen (de witte en gele speelbal) hebben een waarde van vier, de rode twee, de groene één en de blauwe bal heeft zes punten. Het is dan ook scherp opletten op hoeveel punten je staat om precies op 51 punten uit te kunnen komen. Dat laatste is dikwijls de handicap om winnend af te sluiten. En vooral niet te vergeten: welke speelbal – wit of geel- je hebt. Wat de telling betreft: het is een beetje te vergelijken met Darts, maar dan andersom.

Spannende partijen

Op de woensdagmiddag voor de kerstdagen mocht de organisatie de eerste groep enthousiaste deelnemers welkom heten. Daarbij was het opvallend dat er overwegend deelnemers waren die al in eerdere edities hebben meegedaan. Dat zegt iets over de sfeer en de organisatie van het toernooi. Op de woensdag en de donderdag zijn in zes poules van vijf deelnemers de voorrondes afgewerkt en vrijdagavond zijn, onder belangstelling van bijna alle deelnemers en supporters, de finalewedstrijden gespeeld. Het werden nagenoeg allemaal spannende partijen. Veel daarvan waren drie-setters. De nummers één en twee uit de poulewedstrijden gingen in vier poules door naar de finale. Voor plek drie en vier streden Ruurd Feitsma en Ton Ennik (lid van biljartclub ‘De Pol’ uit Zwolle en eerdere winnaar in 2016 en 2018) in de kleine finale om het brons. Na drie spannende sets kwam Ruurd Feitsma als winnaar van het brons uit de bus.
Vooral de finale werd een prachtige en spannende partij tussen Harry Onderdijk en Rein Smit, beiden lid van ‘De Trefkoele’. De finale werd vanaf de tribune ademloos gevolgd en soms enthousiast meebeleefd. De eerste set ging met minimale winst naar Onderdijk. In de tweede set was het Smit die als eerste de 51 punten bij elkaar had. In de derde set was het Onderdijk die met een fraaie eindstoot de laatste acht punten liet noteren en daarmee op de beoogde 51 punten kwam.
Terugblikkend op het toernooi constateerde voorzitter Evert Hulleman, nadat hij de winnaars had gefeliciteerd en de verdiende trofee met KNBB logo had uitgereikt, dat 5-Ball voor mooie en spannende sport kan zorgen. Hij bedankte alle aanwezigen voor hun enthousiasme en sportiviteit en ook alle medewerkers van De Trefkoele voor hun inzet, wenste iedereen wel thuis en sloot af met: “Tot volgend jaar.” Deelnemer Ton Ennik bedankte voor het vlekkeloze verloop van het toernooi – waarvoor wederom Evert Hulleman, Eric Analbers en Rein Smit hadden gezorgd – en zegde nu al toe ook volgend jaar weer van de partij te willen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.