FC Ankum en De Grutte Mölle grote winnaars van sportief 47ste Bukkumtoernooi

0247714_Bukkumtoernooi.JPG
.

DALFSEN – De teams van De Grutte Mölle en FC Ankum zijn op oudejaarsdag de grote winnaars geworden van het 47ste Bukkumtoernooi. Beide teams gingen na twee dagen vol sportiviteit met de roemruchte melkbussen aan de haal. De drukte in ontmoetingscentrum Trefkoele was na twee jaar ‘Bukkumafwezigheid’ – gedwongen door corona – weer zo groots als vanouds.

Het bestuur van het Bukkumtoernooi kijkt als organisatie met een goed gevoel terug op de in ere herstelde editie, waar zoals de traditie het inmiddels al bijna een halve eeuw voorschrijft werd gevoetbald én gefietst. Dat laatste gebeurde op 30 december, waarbij ruim honderd voetballers en niet-voetballers vanaf grand café Het Oude Station met windkracht 7 in de rug koers zetten naar Het Witte Peerd in Nieuwleusen. Na een welverdiende gehaktbal, een borreltje en goede gesprekken over vooral vroeger, trapte het peloton voetballers vervolgens door een striemende regenbui en windkracht 7 vol van voren richting café Calluna. Op de gemeentegrens van Dalfsen en Ommen stond een heerlijk buffet klaar, zodat de Bukkumers – met afvaardigingen uit historische Dalfser buurten als Traan’ndal, De Veer Gezicht’n en het Rooie Dorp – met een goed gevoel en gevulde maag de dag konden afsluiten. Dat ondertussen de accu van menig elektrische fiets tot onder de nul procent was geslonken, mocht de pret niet drukken. Hoewel niet alle spelers, van de in totaal twintig teams om hen moverende redenen op tijd aan de aftrap stonden – met of zonder zaalvoetbalschoenen – begon het toernooi op 31 december stipt om 10.00 uur.

Melkbussen en bokalen

Met een gezonde dosis fanatisme gecombineerd met voetbaltalent en sportiviteit werden de poulewedstrijden afgewerkt. In de B-poule was het uiteindelijk De Grutte Mölle die in de finale met 4-1 van Millingen won en de grote melkbus veroverde. Aanvoerder Mike Elsman was zichtbaar tevreden met de nieuwe aanwas in zijn team. “Doorselecteren. Je moet het dak repareren wanneer de zon schijnt, zeg ik altijd maar. Als doelman heb ik daarbij de verdediging voor me dichtgetimmerd. Het was genoeg.” In de A-poule bereikten FC Ankum en Gerner de finale, nadat beide ploegen elkaar ook in de poulefase al waren tegengekomen. In een vrij eenzijdige wedstrijd was de kleine melkbus een prooi voor FC Ankum. Het team van Jan Willem van Veen en Martijn Everts was na een snelle voorsprong met 3-1 te sterk voor het Gerner van Thomas Mentink. Hoewel zijn ploeg nog wel aanzette, viel de gelijkmaker maar niet, waardoor Chiel Pasman met een uitbraak het duel voor FC Ankum in het slot gooide. “Ik heb nog nooit zo’n onverdiende winnaar gezien”, reageerde Chiel Huisjes, bestuurslid van Bukkum en vliegende keeper van Gerner, sportief. “Het leek wel op het Inter Milaan van José Mourinho.”
Met die verwijzing naar de ietwat verdedigend ingestelde Portugese topcoach – in 2010 met de Italiaanse voetbalmachine winnaar van de Champions League – werd het tijd voor de prijsuitreiking. Want niet alleen de melkbussen werden vergeven, ook was er nog ruimte voor enkele ludiek bedoelde bokalen. Zo verdiende Jos Klaassen de twijfelachtige eer om voor de tweede keer in de Bukkumhistorie de prijs voor slechte speler van het toernooi in ontvangst te mogen nemen. De ‘ik-ben-hier-wel-maar-wat-doe-ik-hier-eigenlijk-trofee’ ging naar René Eijkelkamp. Een kroon op diens carrière, hoewel niemand wist wat-ie nu eigenlijk kwam doen. Tot slot werd Jan Grobbée voor zijn niet-aflatende inzet voor het Bukkumtoernooi als voormalig speler, huidige scheidsrechter en graag geziene gast tijdens het fietsgedeelte verkozen tot Erebukkum. Daarmee is de Bukkumeditie van 2022 ten einde en kijkt het bestuur, de toernooidirectie, de spelers en het publiek op de banken vast vooruit naar editie 48. Die wordt gehouden op 30 en 31 december 2023.

 

Foto: Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.