Ds. Hans Schipper neemt na 35 jaar afscheid:

0247825_Ds_Hans_Schipper.JPG
Ds. Hans Schipper neemt zondagmiddag afscheid na 35 jaar. Hij gaat met emeritaat maar blijft als gastpredikant nog wel af en toe voorgaan in diensten.

‘Dominee zijn is een enorm gevarieerd beroep’

DALFSEN – Na zo’n 35 jaar als predikant in achtereenvolgens Andel, Hardenberg, Ommen, Bruchterveld en Dalfsen/Oudleusen gaat ds. Hans Schipper met emeritaat. Op zondag 15 januari neemt hij tijdens een feestelijke dienst afscheid van de Protestantse Gemeente Dalfsen (PGD), waar hij en zijn vrouw Siebrig tien jaar aan verbonden waren.

De in Vriezenveen geboren Hans Schipper (66) had als bakkerszoon al vroeg interesse voor theologie, wat resulteerde in een studie aan de TU in Kampen. “Mijn vader stimuleerde me om na mijn VWO-examen door te studeren. Mijn studierichting koos ik uit een soort liefde voor de kerk, de plek waar het sociale leven in mijn jeugd zich voor een belangrijk deel afspeelde.”
Aanvankelijk richtte hij zich niet op het predikantschap; dat volgde pas later. “Na mijn kandidaats merkte ik tijdens een stage dat het tonen van betrokkenheid mij lag. Ik ben een mensenmens, die anderen troost en steun wil bieden waar dat mogelijk is. Mensen vertrouwen je veel toe en je moet daar voorzichtig mee omgaan. Deels maakt het ambt zelf dat al bij mensen los en deels moet je dat vertrouwen winnen en vooral niet beschamen.”
Het maakt zijn ambt tot een ‘enorm gevarieerd beroep’, vindt hij. “Je bent catecheet (godsdienstonderwijzer, red.), pastor en theoloog, maar – als lid van de kerkenraad – ook beleidsmaker. Het ene moment bestudeer je de Bijbel in de grondtaal, het andere moment leid je een rouwgroep.”

Pionieren

Na zijn eerste vijf jaren in het Noord-Brabantse Andel kwam hij geleidelijk te boek te staan als de ‘N34-dominee’, omdat hij met zijn betrekkingen de rivier de Vecht stroomafwaarts volgde. Na Andel was Hardenberg een forse stap: van een klein dorp naar een kleine stad. Hij pionierde in de nieuwbouwwijk Baalderveld en zocht naar nieuwe wegen, ook in zijn volgende standplaatsen. “De nadruk lag in die tijd nog op de kerkgang, maar je kunt er niet omheen dat het kerkbezoek jaar na jaar afneemt. De coronaperiode heeft dat proces versneld: sommige kerkleden, vooral jonge gezinnen, keken thuis op de laptop. Ze zoeken de kerk niet zo snel meer op, maar beleven hun geloof thuis of op andere manieren. Als kerk zijn we daarom naar de mensen toe gegaan: samenkomen in kleine groepen, bij mensen thuis, in scholen of wijkcentra, en met nieuwe initiatieven. Zo ben je als kerk present in de lokale samenleving. Ook hebben we mensen meer betrokken bij kerkelijke taken, Als je een kijkje in de keuken kunt nemen, neemt de interesse toe.”
Ook in Dalfsen organiseert de PGD veel activiteiten buiten de wekelijkse kerkdienst om. Schipper begeleidde als pastor een rouwgroep samen met zijn dochter Ruth, er zijn leerhuizen geweest over mensen als Bonhoeffer, Henri Nouwen en Chagall, gezamenlijke activiteiten als samen wandelen of een kloosterkerk bezoeken. Ook de moestuin in de Groene Hof en de boomgaard aan de Bese zorgden voor vernieuwing. “In aantallen gemeten neemt het kerkbezoek af. Daar ben ik niet optimistisch over, maar ik denk dat de kerk van Jezus Christus altijd zal blijven bestaan. We willen als kerk dienstbaar zijn aan de samenleving, mensen laten voelen dat ze ertoe doen.”

Buikspreekpop

Dat laatste komt ook tot uiting in een bijzondere vorm van pastoraat waar dominee Schipper zich gaandeweg steeds meer is gaan toeleggen. Bij zorgcentrum de Baalderborg in Hardenberg, waar hij al zo’n dertig jaar vrijwillig dominee is, ontwikkelde hij zich als pastor voor mensen met een verstandelijke beperking, onder meer tijdens de kerstvieringen. “Ik zag daar een geweldige uitdaging in toen het op mijn weg kwam. Tegelijk was het ook spannend. Je moet vanuit je theologische achtergrond terug naar basaal, eenvoudig taalgebruik, niet abstract. Verhalen zichtbaar maken en meer het gevoel laten spreken: samen zingen, knuffelen, een kaarsje aansteken.”
Voor kinderen en mensen met een verstandelijke beperking bedacht hij zeven jaar geleden Lotje, een roodharige buikspreekpop die hij onder meer inzette voor YouTube-filmpjes tijdens de lockdowns. “Zij is mijn alter ego, die kritisch kijkt naar mij en naar anderen. Je kunt met zo’n handpop ook meer de diepte in gaan en reacties losmaken die je anders niet zou krijgen. Het geeft herkenning, bijvoorbeeld over pestgedrag. Als Lotje zegt dat ze ook wel eens gepest wordt, zijn kinderen eerder geneigd om te vertellen dat dat bij hen ook gebeurt.”

Op zondag 15 januari is er om 14.30 uur een feestelijke en officiële dienst in de Grote Kerk van Dalfsen waarin ds. Hans Schipper officieel afscheid zal nemen.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.