De grote optocht, hét pronkstuk op Koningsdag gaat verdwijnen

0248980_0142407Optocht3.jpg
Archieffoto (2019): Leo van den Berg

‘Dit stukje nostalgie gaat verloren en komt waarschijnlijk niet meer terug’

OMMEN – Sinds jaar en dag wordt in Ommen Koningsdag gevierd op een manier die in veel steden niet te evenaren is. Een wijze die uniek is in zijn soort en vanuit de wijde omtrek mensen naar Ommen brengt. Het vraagt veel organisatiekracht en vrijwillige bijdrages van de Oranjevereniging, van betrokken personen en van vele ondernemers in en rondom Ommen. Tegelijkertijd zorgt deze samenwerking elk jaar voor een aantal onvergetelijke dagen.

Het bestuur van de Oranjevereniging: “Als we spreken over Koningsdag, dan hebben we het over versierde karren en fietsen, de aubade en de avond in Oldenhaghen. We hebben het over het feestterrein, waar sinds 2017 de taptoe plaats heeft gemaakt voor een feest voor (jonge) gezinnen en waar vorig jaar mensen tot aan de brug in de rij stonden om hiervan te genieten. Als we spreken over Koningsdag, dan hebben we het over de versierde straten, die sinds 2021 (mede door corona) door bewoners van meer dan vijfentwintig straten mogelijk wordt gemaakt. En als we het hebben over Koningsdag, dan hebben we het over de grote optocht…”

Domper

In de afgelopen maanden heeft de Oranjevereniging alles in het werk gesteld om de optocht in 2023 wederom te organiseren. In de krant, op scholen en op de socials zijn diverse oproepen geplaatst om mensen te enthousiasmeren. Dit heeft niet geresulteerd in een uitkomst die het bestuur gehoopt had. En om die reden kunnen zij geen grote optocht organiseren zoals inwoners al jaren gewend zijn. “Dat is… een enorme domper”, zegt het bestuur. “Het is een stukje nostalgie dat verloren gaat en een pronkstuk dat verdwijnt in de archieven en waarschijnlijk niet meer terugkomt. De reden hiervoor is dat wij als Oranjevereniging niet meer de mensen bij elkaar krijgen om een optocht te organiseren die het succes van de voorgaande jaren kan evenaren. Een tweede reden hiervoor is dat wij als vereniging vinden dat we geen ‘halve’ optocht kunnen organiseren. Dit doet afbreuk aan de herinneringen die we hebben aan dit geweldige onderdeel op Koningsdag in Ommen.”

Verandering is vooruitgang

Is dat een reden om bij de pakken neer te zitten? “Absoluut niet”, zegt het bestuur. “Want de Oranjevereniging heeft meer energie dan ooit. En we hebben in het verleden laten zien dat verandering ook vooruitgang is. Dat hebben we laten zien op het feestterrein, dat hebben we laten zien tijdens de versierde straten en de fietstocht, dat hebben we laten zien met de aubade en dat gaat ook zichtbaar worden met een alternatief voor de optocht. Wij hebben er alle vertrouwen in dat er een passende invulling komt voor deze eeuwenoude traditie.”
De Oranjevereniging heeft hier uiteraard hulp bij nodig. Het bestuur roept dan ook op: “We staan open voor goede ideeën, dus denk met ons mee!” We kunnen alleen samen weer een geweldige Koningsdag in Ommen organiseren!”

Ideeën kunnen gestuurd worden naar oranjeverengingommen@outlook.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.