Dalfsen versnelt tempo van woningbouw

0248965_SAM7481.JPG
.

DALFSEN – Er zijn het afgelopen jaar in Dalfsen aanzienlijk meer woningen gebouwd dan in de jaren daarvoor. Wethouder André Schuurman verwacht dat deze tendens ook de komende jaren zal doorzetten.

Volgens de meest recente cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) beschikbaar heeft gesteld, waren er tot 1 december vorig jaar 170 woningen bijgekomen binnen de gemeentegrenzen van Dalfsen. “Ik ga ervan uit dat we over het hele jaar gezien rond de 200 uitkomen”, zegt Schuurman. Dat is aanzienlijk meer dan in de voorafgaande jaren, waarin dit aantal gemiddeld rond de 120 woningen lag. “We hebben dus in 2022 flink geplust”, aldus de wethouder, die verwacht dat deze tempoversnelling in de komende jaren doorzet. “In elk geval in 2023, waarin alweer flink wat projecten op stapel staan. Afgelopen jaar is er in elk kern wel iets aan de bestaande woningbouw toegevoegd en ik denk dat dat ook komend jaar het geval zal zijn. We zetten er vaart achter, maar proberen wel altijd rekening te houden met bestaande belangen door het gesprek aan te gaan met omwonenden. We doen niets overhaast, dat past niet bij Dalfsen.”

Particuliere opdrachtgevers

Nieuwleusen, de kern Dalfsen en Lemelerveld zijn – in die volgorde – de koplopers op dit gebied. Schuurman is enthousiast over het stijgende aantal CPO-projecten in verschillende kernen. Dit staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. “Dat zijn mooie initiatieven, waar eigenaren zelf veel energie in steken. Bovendien draagt het al meteen bij aan de sociale cohesie in een buurt of wijk.”
Schuurman wijst erop dat de grote behoefte aan nieuwe woningen al enkele jaren bestaat. “Ook vóór de coronacrisis was de vraag al heel groot. We hanteren een actieve grondpolitiek (waarbij de gemeente actief nieuwe bouwgrond aankoopt, red.) en hanteren het uitgangspunt dat altijd dertig procent van een bouwplan uit sociale huurwoningen moet bestaan.”

Geen prijsverhoging

De gemeente zal bij de verkoop van bouwgrond voor woningen en bedrijven dit jaar dezelfde prijzen hanteren als in 2022. Een verhoging van de verkoopprijzen is momenteel niet realistisch en niet marktconform, vindt de gemeente. Een marktconform niveau bereikte de gemeente in de voorgaande jaren, waarin de grondprijzen voor woningen soms met meer dan twintig procent stegen. Bedrijfskavels heeft de gemeente momenteel niet in de aanbieding. Verwacht wordt dat de gemeenteraad medio dit jaar een besluit neemt over de uitbreiding van bedrijventerrein ’t Febriek Zuid II in Lemelerveld.
Om speculatie te voorkomen heeft de gemeente vorig jaar de termijn waarin een bewoner zelf zijn intrek moet nemen in een aangekochte woning, opgeschroefd van vijf naar zeven jaar. Deze geldt overigens niet bij aantoonbare veranderingen in het leven, zoals ander werk of een relatiebreuk.

In december vorig jaar werd een CPO-project van tien woningen opgeleverd in de Nieuwleusener nieuwbouwwijk Westerbouwlanden.

Tekst/(Archieffoto): Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.