B&W Ommen stemt in met woningbouw op locatie-Takman

0247720_Takman_-_1.jpg
.

OMMEN – De gemeente Ommen wil de voormalige locatie van Takman, in het stadscentrum, laten herinrichten met woningbouw. Onder voorwaarden stemmen burgemeester en wethouders in met de bouw van drie appartementencomplexen en het omvormen van een bestaand kantoorpand naar 48 appartementen.

Het gaat om de locatie-Takman en het ernaast liggende perceel waar voorheen de Rabobank gevestigd was, in het gebied tussen de dr. AC van Raaltestraat 24, 25, 26 en Den Lagen Oordt 10. Er ligt een voorstel van een initiatiefnemer voor de sloop van de huidige Takman-locatie en de bouw van twee appartementencomplexen van maximaal drie bouwlagen, in totaal goed voor dertig appartementen. Op de locatie ernaast ligt een kantoorpand dat kan worden omgevormd naar een woonbestemming waarin tien appartementen kunnen worden ondergebracht. Aan de kant van de dr. A.C. van Raaltestraat wordt vóór het kantoorpand nog een complex gebouwd met acht appartementen. De appartementen kennen verschillende prijsklassen; parkeren geschiedt volgens het plan op eigen terrein. Daar worden 69 parkeerplaatsen gecreëerd.
Omdat de nieuwe woningen in de binnenstad liggen en in de buurt van zorginstellingen, denkt de gemeente dat ze met name geschikt zijn voor senioren. Ze stelt daarom als voorwaarde dat de appartementen toegankelijk zijn voor mensen met een rollator of een rolstoel. De complexen moeten dus een lift hebben.

Nieuwe impuls

De gemeente wil meewerken aan dit initiatief, omdat er veel behoefte is aan woningen. Bovendien geeft het plan een nieuwe impuls aan de leefbaarheid in het gebied, vindt wethouder Leo Bongers. “Alle doelgroepen op de woningmarkt worden hiermee bediend”, zegt hij. “Sociale huur, middenhuur en de vrije sector. Daarnaast is er zorg op locatie mogelijk. Dus als gemeente zijn we er blij mee.”
Wel moet het bestemmingsplan worden aangepast, omdat het huidige alleen de mogelijkheid biedt om het bestaande aantal woningen terug te plaatsen. De 48 ‘extra’ woningen passen hier niet in. Maar Ommen vindt dat het plan kan voldoen aan het gemeentelijk woonbeleid en ook aan de eind vorig jaar bekrachtigde Woondeal. Daartoe moeten in elk geval twaalf appartementen worden gerealiseerd voor een aankoopprijs onder de 355.000 euro vrij op naam.
Takman gaat door deze transformatie een nieuw bedrijfspand realiseren op bedrijventerrein De Rotbrink. Bongers verwacht dat de nieuwe appartementen pas in 2025 worden opgeleverd. Enerzijds omdat Takman in de tussentijd moet doordraaien en anderzijds omdat de planontwikkeling pas aan het begin staat. Een voorwaarde voor verdere uitwerking is dat de initiatiefnemer aangeeft hoe de omgeving is betrokken bij de planvorming en wat er met eventuele suggesties is of wordt gedaan.

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.