Burgemeester Van Lente kritisch op overheid, maar positief over veel lokale initiatieven

0248207_SAM7527_2.JPG
Veel Dalfsenaren wensten elkaar het beste tijdens de nieuwjaarsborrel van de Ondernemersvereniging Lemelerveld en de gemeente Dalfsen in zaal Reimink.

DALFSEN – Veel Dalfsenaren namen dinsdagavond de gelegenheid te baat om elkaar het beste te wensen voor het nieuwe jaar. De Ondernemersvereniging Lemelerveld was ditmaal de gastheer tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie in zaal Reimink. Die werd samen met de gemeente georganiseerd, waarmee Dalfsen afweek van de traditie dat de bijeenkomst in het gemeentehuis wordt georganiseerd. “We zullen inwoners en ondernemers méér opzoeken in hun eigen omgeving”, lichtte burgemeester Erica van Lente toe.

OVL-bestuurslid René Velthuis leidde de avond in en stond onder meer stil bij de voortgaande woningbouw in het dorp (‘die is ook goed voor het lokale verenigingsleven’), de uitbreiding van het bedrijventerrein ’t Febriek, de gevaren voor Lemelerveld van Lelystad Airport en de hoop op een betere verbinding richting Zwolle in de vorm van een rechtstreekse aansluiting op de N35. Ook riep hij inwoners en gemeentelijke instanties op om, mede met het oog op de stijgende energieprijzen, vooral te kopen bij lokale ondernemers.
Burgemeester Van Lente memoreerde dat de gemeente het afgelopen jaar groeide met 480 inwoners, waardoor Dalfsen per 1 januari 29.642 inwoners telt. Dat komt vooral door mensen die verhuisden. Ongeveer een derde deel wordt gevormd door mensen die zich vanuit het buitenland hier vestigden.

Hartverwarmend

Ze signaleerde ‘liefdevolle initiatieven van kerken, ondernemers en inwoners om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en te begeleiden’. “In Dalfsen vangen we zo’n 250 Oekraïense vluchtelingen op in 80 gastgezinnen, met 150 vrijwilligers, financiële acties, taallessen en materiële ondersteuning.” Ze noemde ook de opvang van zo’n honderd asielzoekers in augustus in De Spil in Nieuwleusen. “Het was hartverwarmend om te zien hoe vrijwilligers zich met liefde inzetten, en tegelijk was het hartverscheurend om de verhalen te horen van de mensen die op zoek zijn naar vrede en veiligheid.”
Van Lente ziet het vertrouwen in de overheid afnemen, en die heeft dat deels aan zichzelf te wijten, vindt ze. “De afgelopen decennia is er een overheid ontstaan die de nadruk heeft gelegd op efficiëntie en effectiviteit, op geld en het behalen van doelen. Het systeem lijkt soms belangrijker dan de mensen. Om overheid en inwoners weer dichter tot elkaar te brengen is oog voor de menselijke maat, bezieling en verbinding nodig.”
Door met elkaar de schouders eronder te zetten kan er in 2023 weer veel tot stand komen, meent ze. “We werken aan schoolgebouwen van de toekomst, eerst in de kernen Dalfsen en Nieuwleusen; aan nieuwe kunstgrasvelden in Nieuwleusen en Lemelerveld, aan woningbouw in alle kernen, aan betere fiets- en OV-verbindingen, een klimaatbestendige winkelstraat in Dalfsen en aan steun voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt en inwoners en ondernemers die last hebben van de inflatie en de energieprijzen.”

Diverse crises

Hoewel 2022 werd gekenmerkt door diverse crises, signaleert Van Lente op lokaal niveau ook veel positieve zaken: “Veel inzet op duurzaamheid, mooie nieuwe initiatieven als natuurboerderij BalkInn, Thuis bij Kappers in Hoonhorst, Natuurlijk Heidepark, de deelkastjes in Lemelerveld, maar ook ‘gouwe ouwen’ die na drie jaar pauze weer ‘aan’ konden: de autorodeo, wandeldriedaagsen en avondvierdaagse en de dorpsfeesten.”
Komend jaar voorziet zij belangrijke momenten voor onder meer museum Palthehof en het Grammofoonmuseum in Nieuwleusen, de nieuwbouw van de Vechtdalbrouwerij in Dalfsen, Thuis bij Kappers in Hoonhorst en de 75-jarige jubilea van VV Hoonhorst en de brandweer Lemelerveld.

 

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.