Bert Blase steelt de show op nieuwjaarsreceptie VOV

0247936_vov_-_2.jpg
.

OMMEN – Steeds meer kiezers stemmen op een lokale partij. Bij de laatste verkiezingen was het al meer dan veertig procent. Dat heeft verschillende redenen. Het teruglopende vertrouwen in de landelijke politiek speelt natuurlijk een rol. Maar ook het feit dat lokale partijen nogal eens voortkomen vanuit een wijk- of burgerinitiatief wekt vertrouwen. Het is duidelijk dat het niet om de ‘baantjes’ gaat, maar om de gemeenschapszin.

Dit is het onderwerp van de lezing van Bert Blase, afgelopen vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de VOV (Volkspartij Ommen Vooruit). Blase was zo’n twaalf jaar burgemeester van verschillende gemeenten en auteur van de boeken ‘Opstand in de Polder’ en ‘De burger is niet gek’. In zijn werken beschrijft hij hoe langzaam maar zeker het vertrouwen in de politiek achteruit gaat. “Vaak zie je dat het bestuur en de bevolking met de ruggen naar elkaar toe staan. Alsof ze een verschillende taal spreken. Het is een kloof tussen de leefwereld van de mensen en de systeemwereld van de gemeentehuizen en de ministeries. Dat wringt en dat schuurt. Als dat niet verandert, koersen we af op een clash. De voorbodes hebben we al gezien, eerst tijdens de coronapandemie en daarna bij de boerenopstand. Mensen accepteren niet meer zomaar dat er over hun hoofden heen wordt beslist. Eens in de vier jaar stemmen en dan blind vertrouwen dat het goedkomt is niet meer van deze tijd. Dan kan en moet anders.”

Nieuwe werkelijkheid

Blase verwijst naar goede pogingen her en der in gemeenten in ons land. In Alblasserdam is er een samenlevingsagenda in plaats van een coalitieakkoord. Via themastemmen kan een inwoner niet alleen op een partij stemmen, maar ook op een thema. Daarmee geeft de bevolking bij de verkiezingen meteen een opdracht aan de politiek welke onderwerpen acuut aandacht moeten krijgen.
Een andere positieve ontwikkeling is de opmars van lokale partijen. Burgers die zichzelf organiseren en het heft in handen nemen. Bottom-up, ofwel: van onderop. Natuurlijk is dat even wennen voor de gevestigde politiek, die van oudsher gewend is om de zaken van bovenaf te regelen. Maar je ziet dat dit door de bevolking niet meer geaccepteerd wordt. Dit is de nieuwe werkelijkheid.

‘Naoberschap’

Die nieuwe werkelijkheid is ook dat inwoners ronduit een hekel krijgen aan het onderlinge gekissebis in Den Haag. Het politieke spel is belangrijker dan de vraagstukken in het land. In achterkamers vindt overleg plaats tussen kabinet en coalitie. “Kijk naar hoe het Pieter Omtzigt is vergaan. Die liet zich niet inpakken door de Haagse manieren. Tsja, dan komt er ‘functie elders’ op een briefje te staan. Maar de bevolking ziet wat er gebeurt. Die steunt hem, omdat voor hem prangende vraagstukken in het land leidend zijn. Hij heeft het ook over gemeenschapszin en de menselijke maat. ‘Naoberschap’ noemen jullie in het oosten dat. Dat spreekt aan. Dat is wat er nodig is in Den Haag, maar ook in de lokale politiek. Samen het beste beentje voorzetten om de gemeenschap van dienst te zijn. Met elkaar spreken in plaats van de ander aftroeven. Samen met de inwoners kijken naar de beste oplossingen. Het maakt niet uit of die van de oppositie of de coalitie komen. Er is zoveel kennis en ervaring beschikbaar in onze samenleving. Dat vraagt wel om een andere houding van de politiek. Maar het kán. Het is een kwestie van doen.”
De nieuwjaarsreceptie van de VOV in de HMH (de Herberg Music Hal) werd door zo’n vijftig man bezocht. Zowel leden als niet-leden waren van harte welkom. Vijf exemplaren van Blase’s boek ‘De burger is niet gek’ konden door de bezoekers worden gewonnen via een quiz. Het zesde exemplaar werd geschonken aan Hilbert Moerman, het enige collega-raadslid dat een kijkje kwam nemen op deze nieuwjaarsreceptie.

Tekst: Willem Lampe

Meer foto's

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VOV konden bezoekers zich naast een drankje tegoed doen aan een gezond en verfrissend slaatje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.