100 jaar kamperen op Ada’s Hoeve Ommen (1923-2023)

0246748_Ada_Hoeve.jpg
.1930. Een zogeheten kleedwagen met paard passeert Ada’s Hoeve, aan een toen nog onverharde Zwolseweg.

OMMEN – In 2023 is het 100 jaar geleden dat er voor het eerst werd gekampeerd op het scoutingterrein ‘Ada’s Hoeve’ aan de Zwolseweg in Ommen. De viering van dit eeuwfeest blijft niet ongemerkt. Er wordt gewerkt aan een jubileumprogramma en er komt een jubileumboek uit over 100 jaar geschiedenis Ada’s Hoeve.

(door Harry Woertink)

Op het Scouting Buitencentrum Gilwell Ada’s Hoeve kan sinds 1923 gekampeerd worden. Het kampeerterrein met boerderij, schapenschuur en Jamboreehuis aan de Vecht is nog steeds een geliefd vakantieoord waar scouts (en niet-scouts) op een authentieke manier kunnen genieten van scouting met kamperen, pionieren, vuur stoken en vlot varen.

Baron van Pallandt van Eerde

Als eigenaar van Landgoed Het Laar bood in 1923 Philip Dirk baron van Pallandt van Eerde Ada’s Hoeve aan om te gebruiken voor het geven van zogenaamde Gilwell trainingen voor het opleiden van scoutingleiders. Vandaar ook de naam Gilwell Ada’s Hoeve. In 1935 verkocht Van Pallandt de Gilwell Ada’s Hoeve met 44 ha grond aan de NPV (Nederlandse Padvinders Vereniging). Nadat in 1973 de NPV fuseerde met de padvindersverenigingen voor katholieken en meisjes en verder ging als Scouting Nederland, verloor Gilwell Ada’s Hoeve de functie van landelijk trainingscentrum. Maar het bleef een bruisend landelijk kampeerterrein, dat zich sinds 2015 het eerste SCENES (Scout Centres of Excellence for Nature and the Environment) terrein in Nederland mag noemen. “Was er niet zo’n nauwe betrekking geweest tussen één der eerste Haagse padvindersgroepen en Philip D. Baron van Pallandt van Eerde, ons buitencentrum zou op elke andere plaats in Nederland hebben kunnen staan, maar nauwelijks op een even goede en mooie als thans het geval is”, schreef de NPV (het tegenwoordige Scouting) ooit eens in een van haar brochures. In de loop van de jaren is de geschiedenis van de Nederlandse padvindersbeweging als het ware vergroeid met Ommen. Dankzij baron Philip Dirk van Pallandt zijn er al meer dan een eeuw scoutingactiviteiten in Ommen. Op Landgoed Eerde sinds 1913 en op de Gilwell Ada’s Hoeve sinds 1923. De padvinderij kan beschouwd worden als de bakermat van het toerisme in Ommen.

Naam Ada’s Hoeve

Het pal aan de Vecht gelegen terrein van de Ada’s Hoeve behoorde aanvankelijk tot het landgoed Het Laar. Dit landgoed is in de loop der jaren in eigendom geweest van vele bekende Overijsselse geslachten. In de 18e eeuw kwam Het Laar toe aan het geslacht Sandberg en in het midden van de 19e eeuw kwam het geslacht van Graaf van Regteren van Appeltern hier wonen. In deze periode werd de boerderij Ada’s Hoeve gebouwd en de zogeheten Padvindersboerderij aan de Koesteeg 5.
De eerste steen van Ada’s Hoeve werd gelegd door Gravin Ada van Regteren van Appeltern op 8 september 1853. Landgoed Het Laar werd in 1910 gekocht door Rudolf Theodorus baron van Pallandt van Eerde. Na zijn overlijden in 1913 werd zijn neef Philip Dirk baron van Pallandt eigenaar. Door toedoen van baron Philip Dirk van Pallandt werd het terrein van de Ada’s Hoeve nog meer beplant met bomen. Eind 1922 kreeg de NPV het aanbod om Ada’s Hoeve te huren. Van het al bestaande kamp Eerde werden hopman Schaap en enkele kamp-Eerde assistenten beschikbaar gesteld voor de kampstaf op Ada’s Hoeve. Op 9 juli 1923 was het historische moment aangebroken dat de Hoofdverkenner J.J. Rambonnet de officiële opening kon verrichten van buiten- en opleidingscentrum ‘Gilwell Ada’s Hoeve’. Bij verkoop van landgoed Het Laar op 31 oktober 1932 door Van Pallandt aan de gemeente Ommen, is de Ada’s Hoeve met de omliggende terreinen alsmede de toenmalige Padvindersboerderij aan de Koesteeg buiten de verkoop gebleven. Nadat deze al vele jaren werden gehuurd, kon de Ada’s Hoeve samen met de Padvindersboerderij in 1935 worden gekocht door de NPV.

Rambonnet

Genoemd naar de Hoofdverkenner werd op 28 augustus 1948 op het kampterrein het Rambonnethuis – een model-troephuis – geopend. In 1952 werd het boerderijtje ‘Ada’s Hoeve’ verbouwd tot een woonhuis voor hopman Henk Wijnmaalen, die vanaf 1930 als troepleider en vaandrig op de welpenleiders, verkennersleiders en voortrekkersleidercursussen assisteerde en in 1952 werd benoemd tot beheerder van Gilwell Ada’s Hoeve. Op 19 maart 1993 brandde het Rambonnethuis tot de grond toe af. In 1995 werd in Dronten de 18e Wereld Jamboree gehouden. Het hoofdkwartier van deze Jamboree werd na afloop afgebroken en naar Gilwell Ada’s Hoeve overgebracht. Daar waar eerst het Rambonnethuis stond, is het Jamboreehuis herbouwd. Op het terrein is een voetstap van Baden Powell als een bijzonderheid te vinden. Verder het Jamboreehuis (hoofdkwartier tijdens de Europese Jamboree in 1994 en de Wereld Jamboree in 1995) en een monumentale totempaal van bijna 14 meter gemaakt in 1960 door twee scouts uit Singapore. Opvallend op het terrein is ook een uit een boom gezaagd figuur in de vorm van een scout.

 

Foto: OudOmmen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.