Zaal Kappers vanaf 1 januari Thuis bij Kappers

0246700_KappersI.JPG
.

Nieuwe uitbaters Mariska en Bas Ruiter: ‘Dit zou allemaal nooit hebben gekund zonder vrijwilligers’HOONHORST – Het is druk bij Kappers in Hoonhorst. Bouwvakkers zijn bezig om de voormalige zaalruimte om te bouwen tot café; schilders zijn bezig in de hal; Coca Cola komt net onaangekondigd langs en een medewerker van de brouwerij is bezig met de tap. Sterker nog, iets later laat hij trots het eerste getapte biertje zien. Het komt even allemaal tegelijk. “Gewoon rustig blijven”, zegt Mariska Ruiter, droogjes. Samen met haar man Bas is ze vanaf 1 januari de nieuwe exploitant van Thuis bij Kappers.

Daarmee heeft Hoonhorst weer een eigen horecazaak. Daar heeft het dorp ook hard voor gewerkt. Nadat de vorige exploitanten van Zaal Kappers aangaven er een punt achter te willen zetten, kochten de inwoners van het dorp de horecazaak zelf. Daartoe werd een dorpscoöperatie opgericht. En Bas en Mariska, hij komt van de Veluwe, zij uit Groningen, zijn vanaf het nieuwe jaar de uitbaters. De twee hebben met hun beide dochters net hun nieuwe woonruimte boven Kappers betrokken. Ze zijn niet helemaal onbekend in het dorp. “Mijn moeder woont hier nu zo’n vijftien, zestien jaar”, zegt Mariska. “Haar ouders en broer, eerder ook. Vorig jaar kerst kwam het verhaal van Hoonhorst omtrent Kappers ter sprake. En dat er dus nieuw exploitanten gezocht werden. Bas en ik hadden al zo’n vier, vijf jaar lang een stille droom, eentje die nu wat minder stil is: we wilden iets doen in de horeca.” En dat lijkt een behoorlijke koersverandering. Mariska is namelijk afgestudeerd biologisch en medisch laborante; Bas werkte eerst jarenlang in een magazijn en was de afgelopen jaren buschauffeur in de regio. “Bas heeft inderdaad weinig horeca-ervaring, maar ik kom uit een echte horecafamilie”, vertelt Mariska. “Mijn ouders hebben altijd in de horeca gewerkt. Al mijn vroegere bijbaantjes waren in de horeca.”
Nadat ze hun interesse hadden aangegeven, kregen ze eerst een rondleiding in het pand. “En daarbij was het al van ‘oeh, ah’, daar kunnen we wat moois mee”, vertelt Bas. “We moesten wel een beetje door de staat van het pand heen kijken, maar we raakten hartstikke enthousiast. We hebben een plan gemaakt. Dat hebben we ingebracht en daarna zijn we de selectieprocedure ingegaan.”

Huiskamer

Zaal Kappers gaat dus verder als Grand Café Thuis bij Kappers. En voor die naam is héél bewust gekozen. “We willen een verlengstuk van de huiskamer van de inwoners van Hoonhorst zijn”, vertelt Mariska. Wel wordt de inpandige formule flink aangepast. De oude zaalruimte wordt momenteel omgebouwd tot grand café. Gezien de grootte wordt het mogelijk om die met een schuifwand in tweeën te splitsen. “Dat is onze hoofdruimte. Ook om de verbinding te zoeken met het terras aan de kant van het dorpsplein.” In het grand café worden zo meteen de lunches en plateservice aangeboden. De kaart blijft simpel. Schnitzels, gehaktballen en kipsateetjes, dat werk. “Maar dan wel zelfgemaakt”, vertelt Mariska. “En we staan voor kwaliteit. Maar het gaat allemaal niet te fancy worden. Het moet passen bij het dorp.” Aan de achterzijde van het pand hebben het Anjerpunt en de bibliotheek al een plek gekregen. Beide zijn al geopend. De voormalige slijterij wordt een uitgiftepunt voor snacks, patat en ijs. Mariska: “We richten ons daarmee echt op de inwoners van Hoonhorst die even geen zin hebben om te koken. De toeristen hopen we in het grand café te zien.” De voormalige woonkamer is ingericht als vergaderruimte (voor verhuur). “Een scherm komt nog”, vertelt Mariska. “De inrichting is bewust weer heel huiselijk. En eventueel kunnen we die ruimte ook gebruiken voor gasten die willen eten in besloten kring.” En dan is er nog het voormalige café. “Dat kunnen we zo meteen gebruiken voor kleine besloten feesten. En als er een grote partij is geboekt in het grand café als achtervang, zodat de bevolking van Hoonhorst hier altijd terecht kan voor een biertje.”

Enthousiast

De twee voelen zich hartstikke welkom in het dorp. Mariska: “Het feit dat bij het hele project ontzettend veel vrijwilligers helpen, zegt eigenlijk al wel genoeg. De verbouwing wordt uitgevoerd door voornamelijk lokale bedrijven, maar dit zou allemaal nooit hebben gekund zonder de steun van vrijwilligers. En als ik dan ook zie hoe onze agenda hier al volloopt met diners, feestjes en vergaderingen… Daaruit kun je wel merken dat het dorp laaiend enthousiast is.”
Bas wordt zo meteen de hoofdverantwoordelijke voor de keuken en hij heeft er zin in. “In mijn jaren als buschauffeur heb ik veel meegekregen van het sociale aspect van het werken met en voor mensen. Vroeger wilde ik altijd chauffeur of kok worden. De cirkel is nu rond.” Hij legt er nog even de nadruk op: in de keuken wil hij goed gebruik maken van lokale producten. “Op dit moment laat een hobbyboer uit Hoonhorst een stier voor me slachten. Daarnaast ben ik ook al bij een biologische boerderij uit het dorp geweest. Van hen gaan we eieren en varkensvlees afnemen. En later ook groenten. De eerste contacten zijn inmiddels dus gelegd.”

Livemuziek

Natuurlijk hebben ze ook nagedacht over manieren om meer mensen naar hun horecagelegenheid te trekken. “We zijn met andere verenigingen in gesprek over hoe we kunnen samenwerken”, vertelt Mariska. “Daarnaast willen we meer inspelen op de toeristen. We doen hier zo meteen mee met Happen & Trappen, maar we willen meer van dat soort arrangementen. Vroeger was het hier een discotheek. Dat komt niet meer terug. Maar zeer zeker willen we hier af en toe livemuziek binnen en op het terras. Er wordt in Hoonhorst een groep vrijwilligers opgericht die sociaal-culturele activiteiten wil organiseren.”
We vragen het even: heeft Hoonhorst een horecacultuur? Mariska antwoordt met drie knikken. “We kennen de cijfers van vroeger. Het moet hier prima kunnen om er wat moois van te maken. Ja, we weten het, het wordt aanpoten. Maar als dat met plezier is, is werken niet erg.”

Thuis bij Kappers opent zondag 1 januari vanaf 16.00 uur de deuren. Iedereen wordt ontvangen met een hapje en een drankje en is welkom om het pand te bekijken. En uiteraard blijft de bar daarna geopend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.