Vrijwilligers Dorpen van Morgen speuren naar warmtelekken

0246762_IMG_2001.jpg
Ad Zwaga één van de vrijwilligers van ‘Dorpen van Morgen’ op pad met de warmtecamera. Door middel van deze warmtecamera worden duidelijk de warmtelekken van een woning in beeld gebracht.

DALFSEN – “Het was nog donker en flink koud. De bewoners lagen soms nog te slapen en dan slopen we stilletjes rond het huis met een warmtebeeldcamera in de hand”, aldus Ad Zwaga. Als één van de vrijwilligers van Dorpen van Morgen bezocht hij de aangemelde huizen in Oudleusen.

Als koppeltjes gingen ze vroeg in de ochtend het dorp rond. De huizen waren op verzoek flink opgewarmd. Bij een warmteverschil van ca. twintig graden kunnen namelijk de beste foto’s worden gemaakt. Dan zijn de zgn. ‘warmtelekken’ het duidelijkst zichtbaar. Dat zijn plekken waar de dure warmte ongewild het huis verlaat. “Alsof de euro’s uit de portemonnee rollen”, aldus de vrijwilliger van Dorpen van Morgen. Evenals voorgaande jaren organiseren de in Dorpen van Morgen verenigde duurzaamheidsinitiatieven ook de komende winter weer een rondgang langs huizen om die warmtelekken op te sporen. Net als in Oudleusen ook in Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld en Nieuwleusen door de plaatselijke vereniging. Zeker nu de energieprijzen flink stijgen is het belangrijk om de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Niet alleen voor de eigen portemonnee, maar ook goed om de totale energiebehoefte en gasverbruik van Nederland terug te brengen.

Interessante klus

“We gaan steeds met z’n tweeën. Want als de geïnteresseerde bewoners al wakker zijn kan ik iets over de actie vertellen, terwijl de cameraman zich ondertussen richt op het maken van foto’s. Zo kunnen we op een ochtend een aantal huizen bezoeken. Als de zon gaat schijnen, wordt de kwaliteit van de beelden beduidend minder.” Voor de actie is men wel sterk afhankelijk van het weer: het moet rond het vriespunt zijn, de zon mag nog niet schijnen en regen en mist zijn ook niet goed. “Dus als de omstandigheden goed zijn, moeten we ook flink aan de slag”, vervolgt Zwaga. Nadat de foto’s zijn gemaakt worden ze bekeken door vrijwilligers van Dorpen van Morgen, die over voldoende technisch inzicht beschikken om de beelden te interpreteren. Zodoende kunnen tips worden gegeven om de lekken te dichten. Dit vergt overigens veel meer tijd dan het maken van de beelden. “Na een paar ochtenden zijn wij klaar, maar het eigenlijk werk moet dan nog beginnen”, aldus Zwaga. Bij de nieuwe rondgang zal de verwerking van de beelden beter en sneller gaan, wat in niet alle dorpen het geval was. “Eigenlijk hebben we nog steeds behoefte aan mensen die ons daarbij kunnen helpen. Een interessante en spannende klus. Enig technisch inzicht en een eigen computer is hierbij van belang”, aldus Zwaga. Tot 31 december a.s. kan men zich nog opgeven voor de komende Warmtelek-actie. Dit kan via de site van Dorpen van Morgen (www.dorpenvanmorgen.nl) en misschien staan dan de vrijwilligers binnenkort bij u in de tuin met de warmtebeeldcamera. Aan deze warmtelek-actie zijn overigens geen kosten verbonden.

‘Dorpen van Morgen’ heeft naast de Warmtelek-actie ook de 90-euro actie. Deze actie maakt het mogelijk om tot 31 december 2022 maximaal 90 euro terug te krijgen voor energiebesparende uitgaven. Als aan de voorwaarden wordt voldaan wordt er 90 euro teruggestort op uw bankrekening. Het gaat om de aanschaf van eenvoudige energiebesparende producten, die de bewoner zelf kan aanbrengen, bijvoorbeeld: tochtstrippen, ledlampen, glas- en radiatorfolie, een waterbesparende douchekop, tijdschakelklokken en deurdrangers. Het is toegestaan om meerdere betaalbewijzen per aanvraag in te dienen. Men mag ook een kleiner bedrag aanvragen. Ga hiervoor naar www.dorpenvanmorgen.nl

 

 

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.